Preskočite na glavni sadržaj

33. Zagrebačke ljetne večeri - klasično kulturno ljeto u Zagrebu

Tradicionalna glazbena manifestacija 33. Zagrebačke ljetne večeri od ove je godine programski orijentirana isključivo na klasičnu glazbu, a donosi sedam koncerata s programima u rasponu od renesanse do 20. stoljeća i nastupima brojnih istaknutih domaćih i inozemnih glazbenih umjetnika.
vrijeme: 27.06.2014.
mjesto: Zagreb
url: http://www.kdz.hr

"Vođeni idejom da Zagreb uz brojne glazbene i druge kulturne sadržaje zaslužuje festival klasične glazbe koji će ga pozicionirati na karti onih gradova u regiji i šire koji njeguju klasično kulturno ljeto, odlučili smo se na snažan zaokret u koncepciji festivala", pojasnio je ravnatelj organizatora festivala Koncertne direkcije Zagreb (KDZ) Josip Nalis na konferenciji za novinare u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.

KDZ se stoga odlučio veći naglasak staviti na klasični programski dio, koji će uz najvrsnije hrvatske glazbene umjetnike ugostiti i istaknute svjetske interprete, dodao je.

Unatoč manjem broju koncerata zagrebačkoj je publici zajamčena kvaliteta programa, što je bio osnovni motiv za kojim se u odabiru glazbenika povodio novi umjetnički voditelj festivala Krešimir Starčević.

"Od pijanističkog recitala komorne glazbe do nastupa vokalnog orkestra, festivalski program bit će prava klasična poslastica", kazao je Starčević.

Dodao je da je KDZ, želeći ime Zagreba učiniti prepoznatljivijim inozemnim glazbenicima i turistima, odlučio festivalu, koji se održava od 1982., nakon nekoliko godina održavanja pod imenom "Večeri na Griču" vratiti stari naziv.

Festival se otvara u Atriju Galerije Klovićevi dvori u petak, 27. lipnja, nastupom prestižnog Bečkog komornog orkestra pod ravnanjem i uz glasovirski solistički nastup uglednog austrijskog pijanista Stefana Vladara.

Zagrebačkoj će se glazbenoj publici prvi put predstaviti i jedan od najboljih svjetskih kvarteta, njemački Gudački kvartet Artemis. U sklopu programa, do 14. srpnja u Atriju Galerije Klovićevi dvori i Umjetničkom paviljonu još će nastupiti i jedan od najistaknutijih klavirskih trija današnjice Trio Di Parma, te ukrajinski pijanist Vadym Kholodenko.

Festival veliku pozornost pridaje i hrvatskim glazbenicima, a festivalska je novost program pod nazivom "Mlade hrvatske zvijezde", kojemu je cilj predstaviti najsupješnije mlade hrvatske glazbenike.

Program donosi 7. srpnja nastup jednog od najtalentiranijih mladih hrvatskih pijanista mlađe generacije Aljoše Jurinića i Hrvatskog gudačkog kvarteta.

Umjetničkim će paviljonom 10. srpnja u najnovijem projektu Katarine Livljanić i francuskog Ansambla Dialogosa u suradnji s Kantadurima odjekivati "bolni i snažni" napjevi srednjovjekovne Bosne, a niz najavljenih koncertnih programa završit će 14. srpnja nastupom uglednog ruskog violinista Borisa Brovtsyna uz glasovirsku pratnju istaknutog hrvatskog komornog glazbenika Daniela Detonija.

Od ove godine KDZ je uveo i mogućnost pretplate za koncerte 33. Zagrebačkih ljetnih večeri, a u slučaju kiše zamjenski je prostor za koncerte Crkva svete Katarine na Gornjem gradu.

Koncertna direkcija Zagreb organizira do 300 koncertnih zbivanja godišnje a jedna od njezinih krunskih aktivnosti je ciklus "Svijet glazbe", čija je nova koncertna sezona također predstavljena.

Ciklus će početkom listopada otvoriti gostovanje Makedonske filharmonije s nastupom violončelista Daniela Muellera-Shotta, a Nalis je izdvojio i nastup svjetski poznate Tine Thing Helseth na trubi i Tobiasa Goettinga na orguljama početkom studenoga.

"No, možda je najveće koncertno gostovanje u ovoj kalendarskoj godini ono Nacionalnog simfonijskog orkestra Rai Torino, sjajnog velikog orkestra koji 21. studenog dolazi u Zagreb sa stotinu glazbenika, koji će tu nastupiti pod ravnanjem maestra Juraja Valčuhe i uz solistički nastup jednog od najglasovitijih pijanista današnjice Arkadija Volodosa", kazao je Nalis. (Hina)