novo izdanje

Nova besplatna knjiga za sve filmaše i filmofile


vrijeme: 27.09.2012.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta 'Besplatne elektroničke knjige' novo besplatno reizdanje: zbirku metodoloških rasprava 'Strukturalizam, semiotika, metafilmologija' poznatog filmskog kritičara i teoretičara, ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo Vladimir Nazor, Hrvoja Turkovića. Knjigu je u tiskanom obliku 1986. godine objavila Filmoteka 16.

Trenutno je na mrežnim stranicama projekta 'Besplatne elektroničke knjige' dostupno 136 naslova.

U ovoj zbirci rasprava teme su vrlo raznovrsne, ali uvijek srodne, izvirući iz jedinstvenog nastojanja: da se razumije teoretičarev posao, da se razviju predodžbe o neiskorištenim ili nedovoljno iskorištenim mogućnostima teoretiziranja. Kako je ova metateorijska, metafilmološka, metodološka orijentacija dijelom potaknuta posebnom teorijskom strujom u suvremenom razmišljanju o društvenim pojava i filmu među njima – strukturalizmom i semiotikom, ove se rasprave bave i posebnim problemima strukturalističkog pristupa i semiotike. Knjiga je zato i podijeljena prema dominantnoj temi, na dva dijela: u prvom se pretežno raspravljaju pitanja vezana uz prirodu teoretiziranja, a u drugom ezoterična pitanja vezana uz teoriju o znakovima. Tekstovi su, premda motivirani istim općim ciljem, nastajali različitim povodima i pisani u različite neposredne svrhe, pa zato variraju od popularizatorski, didaktički pisanih tekstova ('Napomene o filmologiji'), preko općih pregleda ('Semiotika i filmologija'), sve do krajnje ezoteričnih tekstova ('Tri terminološke vježbe').

Bilješka o autoru:

Diplomirao filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1972.), magistrirao filmske studije na New York University (1976.), doktorirao filmskoteorijskom tezom u Zagrebu (1991.). Od 1977. do 2009. profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 1998. predsjednik Hrvatskoga filmskog saveza. Uz više od 700 tekstova u raznim publikacijama, objavio je knjige 'Filmska opredjeljenja' (1985.), 'Strukturalizam, semiotika, metafilmologija' (1986.), 'Razumijevanje filma' (1988.), 'Teorija filma' (1994., 2000.), 'Umijeće filma' (1996.), 'Suvremeni film' (1999.), 'Razumijevanje perspektive' (2002.), 'Hrvatska kinematografija' (s V. Majcenom, 2003.), 'Film: zabava, žanr i stil' (2005.), 'Narav televizije' (2008; nagrada Kiklop za publicistiku) te 'Retoričke regulacije' (2009.). Dobitnik nagrada Vladimir Nazor i Vladimir Vuković za životno djelo.

DPKM u 2012. planira objaviti još jedan novi besplatni naslov – knjigu ogleda 'Razumijevanje filma' Hrvoja Turkovića koja već godinama nije dostupna u tiskanom obliku.

(R.P.B., 28.09.2012)