natječaj, izložba

WRO bijenale medijske umjetnosti


vrijeme: 08.05.2013. - 11.05.2013.
prijava: 15.12.2012.
mjesto: Wroclaw, Poljska

WRO bijenale medijske umjetnosti održava se od 8. do 11. svibnja 2013. godine u Wroclawu, Poljska. Pozivaju se svi zainteresirani da se do 15. prosinca prijave na sudjelovanje.

Ovogodišnja tema Bijenala je Pionirske vrijednosti, kojom se obilježava 50. obljetnica elektroničke umjetnosti, a odnosi se na umjetničke i kulturne vrijednosti koje su se pojavile i još uvijek se pojavljuju u novomedijskoj umjetnosti.

Gledajući u povijesnim terminima, u nekoliko desetljeća umjetnici iz ranih faza video i kompjutorske umjetnosti potaknuli su pitanja i ukazali na probleme koji su ne samo predskazali promjene koje će nas uskoro sve pogoditi, već su ujedno bili i značajne snage koje su ih prouzrokovale.

Pojava novih, prethodno nedostupnih alata za kreativno izražavanje dovela je do redefinicije umjetnosti. Medijski umjetnici sudjelovali su u pojavi novih područja komunikacije i kreativnosti te u oblikovanju kulturnih i društvenih realnosti budućnosti. Sad su ta područja i realnosti postali univerzalno iskustvo koje je inherentno iscrtanim društvenim modelima svijesti i funkcioniranja.

Tijekom Bijenala žele se predstaviti radovi koji se bave odnosom između novomedijske umjetnosti i sveprisutne kulturne kreativnosti koja ju okružuje, i to pomoću inovativnih pristupa intelektualnim izazovima i zahtjevima našeg vremena. WRO 2013 naglašava nove vizije koje se referiraju na prošlost, destiliraju sadašnjost te nude intuitivni pogled u budućnost.

Natječaj je otvoren različitim umjetničkim formama kreativnog izražavanja i komunikacije koji koriste elektronski i/ili digitalni medij, a kreirani su nakon 1. siječnja 2011. godine. Rad može prijaviti umjetnik ili producent /distributer.

Ukoliko se radi o video radu, potrebno je poslati cjelovitu snimku rada na DVD-u, Blu-ray-u ili flash-drive-u. U slučaju instalacije ili performansa, potrebno je poslati opis rada i vizualizaciju ili dokumentaciju (npr. crtež, fotografiju ili video). Za software ili net art potrebno je poslati link na Internet stranicu na kojoj se nalazi rad.

Ne plaća se kotizacija za sudjelovanje, a poslani materijali se ne vraćaju. Organizator osigurava smještaj umjetnicima čiji radovi budu izabrani za sudjelovanje na Bijenalu. Bijenale dodjeljuje sljedeće nagrade:
- WRO nagrada Bijenala;
- WRO nagrada kritičara i nakladnika alternativne umjetnosti;
- WRO nagrada publike.

Za sudjelovanje potrebno je popuniti elektronsku verziju prijavnice, ispisati ju, potpisati te poslati poštom, zajedno s kopijom rada, na sljedeću adresu:
WRO 2013
WRO Art Center
ul. Widok 7
50-052 Wroclaw
Poland

Više

(I.P., 19.11.2012)