Preskočite na glavni sadržaj

Bijenale industrijske umjetnosti / Labin

Bijenale industrijske umjetnosti / Labin
Bijenale industrijske umjetnosti / Industrial Art Biennial (IAB) održava se u Labinu, od 19. rujna do 14. listopada, kao novi umjetnički festivalski projekt Labin Art Expressa XXI (L.A.E. XXI). Otvorenje pilot projekta Bijenala industrijske umjetnosti održava se u KuC-u 'Lamparna', 19. rujna, u 20 sati.


vrijeme: 19.09.2014. 20,00
mjesto: Labin
url: http://www.industrialartbiennale.eu
Program:
20 sati - uvodni i pozdravni govori predstavnika Ministarstva kulture, Istarske županije, Grada Labina i L.A.E. XXI
21 sat -  otvorenje izložbe: Laibach 'Crveni reviri' (Galerija 'Lamparna') i Dario Šolman 'Starcity' (Gradska knjižnica Labin)
23 sat - koncert Laibach (Klub Lamparna)

Bijenale industrijske umjetnosti / Industrial Art Biennial (IAB) – novi je umjetnički festivalski projekt Labin Art Expressa XXI (L.A.E. XXI), međunarodne bijenalne forme, koji bi se održavao svake 2 godine, najprije kao pilot projekt u Labinu, Raši i Rapcu (2014.), od 2015. godine i na drugim industrijskim lokalitetima u Istri (Pula, Plomin, Kanfanar, Rovinj,..), te od 2019. i u samom bivšem rudniku uglja u Labinu i Raši (budućem „Podzemnom gradu“), nakon njegove rekonstrukcije čiji je početak planiran u 2016. godini. Industrijska topografija cijele Labinštine, kao i brodograđevni kompleks u Puli, te brojni drugi industrijski lokaliteti u Istri, uz kompleksnu društveno-političku pozadinu kulturnog nasljeđa regije usko povezanog s njenim industrijskim razvojem, uz budući  in situ 'Muzej rudarstva i industrije Istre' u bivšem labinskom i raškom rudniku uglja, upravo nameće potrebu za međunarodnom umjetničkom manifestacijom vezanom uz širi pojam „industrijskog“ u umjetnosti (glazbena, vizualna, novomedijska, izvedbena,..).

Na Bijenalu bi se, u različitim vidovima, izlagala, predstavljala i istraživala višeznačnost umjetničko-industrijske sprege, kao i sam kontekst povezanosti umjetnosti, znanosti i tehnologije. S obzirom da je takva vrsta manifestacija jedinstvena na području Hrvatske, ali i šire srednje-europske regije, nadogradila bi dosadašnju lokalnu i regionalnu kulturno-turističku ponudu, istovremeno  predstavljajući važan doprinos jačanju  identiteta i  kreiranju prepoznatljivosti bogate i u europskim okvirima značajne industrijske baštine Istre. Prvi pilot projekt realizirat će se od 19. rujna do 4. listopada 2014. s oko 15 međunarodnih učesnika, kao priprema za prvi redovni Bijenale industrijske umjetnosti, u kolovozu i rujnu 2015. godine, koji bi se nakon toga održavao svake 2 godine, u trajanju od 45-60 dana, i to upravo tijekom održavanja Venecijanskog bijenala, na kojem bi se IAB i promovirao.

Koristit će se različite prezentacijske forme, u širokom rasponu od klasičnih (izložbe, koncerti, performansi, instalacije, projekcije,...) do novomedijskih (interdisciplinarne akcije i projekti, ambijentalne intervencije, interaktivne mixed media instalacije, virtualni 3D objekti i prostori,  robotski performansi,,...), čime bi različitim pristupima, poetikama  i izvedbenim tehnikama bio predstavljen svojevrstan presjek i aktualno stanje jednog, u našim krajevima, ali i globalno nedovoljno obrađenog segmenta u umjetnosti, s tendencijom njegovog  pretvaranja  u prepoznatljiv kulturno-turistički proizvod (brand).

Osim prezentacije samih umjetničkih djela predviđen je i niz pratećih tematskih programa (didaktičke radionice, stručne tribine, predavanja, međunarodni simpozij, izložba 'Rudnici kulture', izložbe studenata likovnih i arhitektonskih akademija,...), koji će potaknuti  i intenzivirati mobilnost hrvatskih i inozemnih kulturnih djelatnika, ali i znatniji interes posjetitelja, s krajnjim ciljem kulturne razmjene i suradnje umjetnika i kulturnih djelatnika iz šire međunarodne zajednice.

Izložbe, koncerti i druge aktivnosti biti će prigodno dokumentirane (audio-video-foto) u svrhu formiranja digitalne baze podataka o audiovizualnom stvaralaštvu vezanom uz manifestaciju, kao i stvaranje arhive - kolekcije radova putem otkupa i donacija, koji bi postali dio stalnog postava budućeg 'Muzeja industrijske umjetnosti' u Podzemnom gradu XXI.
 
Prvi futuristički manifest Filippa Tommasa Marinettija, 1909. godine je za ključne odrednice umjetničke prakse moderne epohe u pogledu estetike proklamirao njihovu usklađenost s dominantnim proizvodnim modelom i pledirao za poetiku koja će opjevati brzinu i stroj. Etička dimenzija takve umjetnosti uključivala je izazov, aktivizam i odvažnost.  Stoljeće poslije, futurističke postavke još uvijek su referentne, ali postindustrijska epoha,  kao i razočaranje u dosadašnje modele napretka zasnovanog na razvoju tehnologije, praksu suvremenih umjetnika sublimirale su u kritiku društvenih odnosa, posebice pozicije političke moći koja proizlazi iz dominacije neoliberalnog kapitala, te vizionarsku umjetnost koja ne samo što se produkcijski zasniva na digitalnim tehnologijama i prati informatičku revoluciju, već i kritički anticipira složenu društvenu strukturu koja će se razviti u njenoj konstelaciji. Kritička interpretacija suvremenog i novog, tako je zamijenila kritiku starog i tradicionalnog. (Branko Franceschi, 2014.)
 
Sudionici:
Laibach (Slovenija / SI)
Kata Mijatović, Zlatko Kopljar, Dario Šolman, Damir Žižić & Kristian Kožul (Hrvatska / HR)
Zoran Todorović, Želimir Žilnik (Srbija / RS)
Autopsia (Srbija/Češka / RS/CZ)
Mladen Miljanović (BiH / BA)
Carl Michael von Hausswollf & Thomas Nordanstad (Švedska / SE)
Anne Spalter (SAD / US)
Jeremy Deller (Velika Britanija / GB)
Atsuhiro Ito (Japan / J)
 
Popratni program:
Projekt 'UrbanIxD' - Umjetnička akademija Split (Hrvatska / HR)
Projekt MINHER
Suradnička platforma 'Rudnici kulture'
Međunarodni simpozij 'Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja'
Industrial party by ŽIVA MUZIKA (HR)
 
Dio umjetnika iz država nastalih na području bivše Jugoslavije (Hrvatska, Slovenija, Srbija, BiH,...) na Bijenalu industrijske umjetnosti sudjeluju i kao sastavni dio izložbenih aktivnosti regionalne suradničke platforme 'Rudnici kulture', koju su 2013. godine pokrenuli L.A.E. XXI, Labin (HR), Fondacija Balkakult intereg, Krušedol (RS), Center za idrijsko dediščino - CID, Idrija (SI), Manifest, Prijedor (BA), JP „Turizam Banovići“ (BA), Polygon, Zagreb (HR) i Terra Nostra, Mojkovac (ME),  u svrhu provedbe zajedničkih aktivnosti na zaštiti i revitalizaciji rudarske baštine u regiji. Radovi ovih umjetnika na Bijenalu industrijske umjetnosti biti će ishodišni materijal za produkciju mobilne izložbe, koja će tijekom studenog i prosinca o.g. krenuti na turneju po rudarskim mjestima u navedenim državama, kao dio regionalne zagovaračke kampanje za zaštitu rudarske baštine.
 
Organizator: Labin Art Express XXI
Selektor i kustos: Branko Franceschi
Umjetnički direktor: Sanja Švrljuga Milić
Direktor: Dean Zahtila

Ulaznice za koncert otvaranja Bijenala i za završni industrial party (SHAPEDNOISE, Zarkoff, Tajga & Tundra) mogu se kupiti svim prodajnim mjestima Eventima i na www.eventim.hr. Cijena ulaznice za 'Laibach' u pretprodaji je 75 kn, a na dan koncerta 90 kn. Za završni party cijena je 45//60,00 kn. U pretprodaji se može kupiti i „paket“ ulaznica za Laibach + IAB Closing party po cijeni od 90 kn.  Za koncert „Autopsia“ ulaznice po cijeni od 30 kn  mogu se kupiti samo na ulazu KuC-a Lamparna.