Preskočite na glavni sadržaj

Eurokaz otvara svoju produkcijsku sezonu u New Yorku

Eurokaz je prošle godine obilježio svoje posljednje festivalsko izdanje i transformirao se u produkcijsku kuću čija se prva premijera očekuje u New Yorku, 17. rujna, u Abrons Arts Centru, kultnom mjestu njujorške avangardne scene.
vrijeme: 17.09.2014.
mjesto: SAD; New York
url: http://www.eurokaz.hr/

Eurokaz u koprodukciji s Akademijom dramske umjetnosti priprema predstavu 'Pomutnje' koja će svoju praizvedbu imati u New Yorku u sklopu festivala Queer New York International Arts Festival koji već treću godinu za redom organizira zagrebačka udruga Domino. Na programu je pet izvedbi u Abrons Arts Center na Manhattanu, kultnom mjestu njujorške scene s dugom tradicijom ugošćavanja najznačajnijih avangardnih umjetnika od Johna Cagea, Marthe Graham, Alwina Nikolaisa, Jacksona Pollocka do nama vremenski bližih Laurie Anderson, Johna Zorna, Joeyja Ariasa, Justina Viviana Bonda, Philippea Petita, Rufusa Wainwrighta, i dr.
 
Inicijator projekta je inovativni redatelj Branko Brezovec, profesor kazališne režije na ADU, koji je u ovoj predstavi okupio gotovo sve odsjeke: profesore, studente glume, kazališne režije, produkcije i filmskih odsjeka koji snimaju dokumentarni film o procesu rada na projektu.
 
Predstava nastaje na temeljima romana 'Pomutnje gojenca Törlessa' austrijskog prozaika Roberta Musila (1880-1942). U središtu je djela mladić Törless, suočen s psihičkim i erotičkim sazrijevanjem u vojnom internatu na rubu Habsburške Monarhije. U svom viđenju teme Brezovec kao i uvijek pribjegava nesvakidašnjim scenskim rješenjima pa je tako struktura prvog dijela predstave određena furioznim ritmom 2. simfonije latvijskog skladatelja Peterisa Vasksa, dok drugi dio, finalna scena Wagnerove opere 'Siegfried', stvara kontrapunkt prvom i upozorava na pozadinske kontekste homoerotičnih peripetija glavnih likova. U predstavi se okupila iznimna generacija studenata glume: Romano Nikolić, Hrvojka Begović, Adrian Pezdirc, Domagoj Janković i Dado Ćosić, uz gostujuće glumce Suzanu Brezovec i Ognena Drangovskog.

Koriste se filmovi Ladislava Galete i Kurta Krena a scenografiju potpisuje Tihomir Milovac, kostime Irena Sušac, projekcije Ivan Marušić Klif. Nakon njujorških izvedbi zagrebačka premijera očekuje se 2. listopada u dvorani F5 koja od ove jeseni postaje nova scena ADU.