natječaj, izložba

Hydro Active City – poziv umjetnicima


vrijeme: 16.05.2013. - 18.05.2013.
prijava: 01.02.2013.
mjesto: Gdansk, Poljska
organizator: Baltic Sea Cultural Centre

Hydro Active City međunarodni je natječaj koji traži umjetničke projekte za prezentaciju u javnom prostoru. Natječaj je otvoren za umjetničke radove koji koriste tehnologije digitalnih medija u kreativnom pristupu javnom prostoru. Prednost imaju interaktivni radovi koji uključuju pojedince iz baltičkih zemalja. Rok prijave je 1. veljače 2013.

Pobjednički će rad biti prikazan u Gdansku tijekom međunarodnog seminara o umjetnosti i javnom prostoru, koji se održava od 16. do 18. svibnja 2013. Projekt organizira Baltic Sea Cultural Centre iz Gdanska, u sklopu međunarodnog projekta Art Line, koji istražuje koncept javnog prostora. 14 partnera iz 5 baltičkih zemalja zajednički je stvorilo umjetničku platformu koja djeluje u Poljskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Rusiji i Litvi.

Vrijeme trajanja projekta je od 2011. do 2013., a u navedenom periodu Art Line nastoji odgovoriti na pitanja: Kako se može aktivirati 'nova' publika i digitalni prostori koje podržava Internet za stvaranje i komuniciranje umjetnosti? Kako fizički javni prostor i digitalni prostor mogu koegzistirati u umjetničkoj praksi? Može li se vremenski ograničen interaktivni umjetnički projekt na Internetu usporediti s brončanom skulpturom na trgu? Na interdisciplinarnim radionicama, seminarima i izložbama Art Line koristi digitalne medije i najnoviju tehnologiju za istraživanje navedenih tema.

Voda je element koji povezuje i razdvaja partnere Art Line projekta. Ova je tema postala prirodni izvor inspiracije kako bi se započela potraga za hidroaktivnim umjetničkim radovima. Hidoraktivni projekti, po shvaćanju organizatora, jesu projekti inspirirani vodom u najdoslovnijem značenju termina – geografskom, kemijskom, hidrološkom, doslovnom ili simboličkom. Oni ili umjetnički istražuju termin ili koriste vodu kao materijal. 'Aktivni' element sadržaja zahtjeva od umjetnika kreiranje projekata koji uključuju promatrača u aktivno umjetničko iskustvo.

Projekt bi trebao na prirodan način odgovarati području Gdanka koji se pruža uz kanal rijeke Radunia te ga oživjeti. Trebao bi djelovati kao neodoljiva pozivnica lokalnom stanovništvu da izađu i prošeću pod svibanjskim suncem. Od svih se radova očekuje da se baziraju na novim sredstvima izražavanja te bi trebali, sasvim ili djelomično, biti realizirani u digitalnoj tehnologiji.

Natječaj je otvoren pojedincima i umjetničkim grupama, a prednost imaju projekti koji potiču suradnju umjetnosti, znanosti i tehnologije.

Autori 3 pobjednička rada bit će pozvani na suradnju i finalizaciju svojih radova. Svaki pobjednički rad osvaja nagradu u iznosu od 2000 €, te budžet za produkciju u istom iznosu. Organizatori pokrivaju troškove smještaja i puta.

Sve prijave trebaju biti na engleskom jeziku, a natjecatelji mogu prijaviti najviše 2 projekta. Za prijavu potrebno je popuniti prijavnicu, te poslati opis i vizualizaciju projekta u javnom prostoru. Svi materijali šalju se i u elektronskom formatu (CD/DVD/ USB stick).

Prijavu poslati na hydroactivecity@nck.org.pl ili poštom na adresu:
The Baltic Sea Cultural Centre in Gdansk
ul. Korzenna 33/35
81-851 Gdansk
Poland
uz naznaku: Hydro Active City

Kontakt: Aleksandra Musielak, aleksandra.musielak@nck.org.pl

Više

(I.P., 30.11.2012)