najave

Arsen Dedić - pjesnik opće prakse


vrijeme: 14.12.2012. u 19 sati
mjesto: Zagreb, Vip club, Trg bana Jelačića 9
organizator: Teatar poezije

U petak, 14. prosinca, u zagrebačkom Vip clubu, u 19 sati, Teatar poezije po autorskoj zamisli i režiji Gorana Matovića, u okviru Zagrebačkih posveta, priređuje multimedijalno događanje pod naslovom - Arsen Dedić: Pjesnik opće prakse. U programu sudjeluju: Arsen Dedić, Dijana Vidušin, Perica Martinović, Antonija Stanišić, Vesna Tominac Matačić, Branko Bulić i Goran Matović .


U živoj dionici Zagrebačkih posveta  poznati umjetnici grade  scenski portret velikog  kantautora udjelom  govora, glazbe, pjeva i filma.

Arsen Dedić pjesnik i pjevač, jedan od najvećih koje smo imali. Kroničar ljubavi i sredozemnog duha, on spaja elitni kriterij odgojen na najvišim književnim vrijednostima s pučkim govorom. Otkad se pojavio, Dedić je pokrenuo pravu sentimentalnu revoluciju.

Odjek tog glasa oblikovao je jezik ljubavi pa se nakon Arsena o ljubavi počelo pisati i govoriti drugačije.

Arsen Dedić polazi od ideala, istovjetnosti mladosti i ljubavi, koje spaja glazbom i poezijom. S vremenom se u taj čisti doživljaj uvlači ironija i kritički doživljaj stvarnosti.
Njegove pjesme postale su opće dobro, postale su narodne pjesme, kao izvor poezije 21. stoljeća.

Arsen stvara nevjerojatnom lakoćom, čini se da se pjesme same pišu, a glazba sama komponira.

'U kompaktnom sivilu šezdesetih godina, šansone Arsena Dedić jedna su od prvih naznaka rumenila na obzoru, koje su obećavale dolazak drugih vremena i drugačijeg života. Pjesnik koji je vođen slutnjom slobode i otvorenosti egzistencije tražio za svoje stihove krila glazbe, ako je potrebno i malo sentimentalne, upustio se od najranijeg u gonetanje znamenja vremena. Nasuprot dolasku vremena ironije, Dedić traži da vjerujemo samo svom srcu makar nas ono raznijelo kao nagazna mina. Okus ljubavi u okusu mora, okusu soli objavljuje nagovor prirode, imperativ spontanosti, bez obzira na društvene konvencije što se tome suprostavljaju.' (Zvonimir Mrkonjić)

Glumci i glazbenici u ovoj osebujnoj scenskoj kompoziciji razvijaju živi dijalog s pjesnikom i njegovim djelom.

Cijena ulaznice je 40 kuna.

Deplijan

 

(D.H.F., 12.12.2012)