Preskočite na glavni sadržaj

Konferencija 'SPark: Conservation of Sculpture Parks'

Umjetnička akademija u Splitu (Odsjek za konzervaciju-restauraciju), Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Institut za konzervatorsko-restauratorske znanosti u Kölnu organiziraju međunarodnu konferenciju o očuvanju parkova skulpture 'SPark: Conservation of Sculpture Parks', koja će se održati od 14. do 16. rujna 2015. godine u Sisku. Prijave za sudjelovanje otvorene su do 31. siječnja 2015. godine.
vrijeme: 14.09.2015.
prijava: 31.01.2015
url: http://www.msu.hr
Očuvanje skulptura na otvorenom predstavlja brojne izazove. Izrađene od različitih materijala, od metala i kamena do cementa i plastike, pod utjecajem nepovoljnih i promjenjivih vanjskih uvjeta skulpture su izložene ubrzanoj degradaciji materijala te smanjenju životnog vijeka. Kako se može odrediti izvorni izgled skulpture? Kako se može produljiti život i izvorni izgled zbirke skulptura na otvorenom? Koje se promjene na skulpturama kulturno vrednuju, a koje se smatraju oštećenjem? Kako upravljati zbirkom skulptura na otvorenom koja se prostire na velikom području? Kakav je odnos skulptura na otvorenom i njihovog stalno promjenjivog prirodnog ili izgrađenog okoliša?
 
Konferencija je vezana uz projekt obnove Parka skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika 'Željezara Sisak', a njome se iduće godine obilježava Europska godina industrijske i tehničke baštine.

Cilj je konferencije obraditi sve aspekte vezane uz konzerviranje-restauriranje zbirki skulptura na otvorenom, od tehničkih pitanja o načinu provedbe zahvata do upravljanja zbirkom. Prijedlog tema, ali s mogućim proširenjem:

terminologija (kritički pregled kategorija i termina koji se koriste u opisu izlaganja skulptura na otvorenom: park skulptura, šetnica skulptura, skulpturalni krajolik…);
planiranje (kuriranje zbirke, nabava skulptura, planiranje izgleda krajolika);
administracija;
dokumentiranje i mapiranje;
plan održavanja (istraživanje i vrednovanje, redovito čišćenje, zaštitno premazivanje);
mehanizmi propadanja;
Konzervatorsko-restauratorski zahvati (razvoj strategija rada, analiza materijala, provedba zahvata, primjena novih materijala i metoda);
preventivna zaštita (uključivanje zajednice, oblikovanje krajolika, premještanje).


Ukoliko imate zanimljivu temu za sudjelovanje na konferenciji, pošaljite sažetak (maksimalno do 500 riječi) za usmeno izlaganje koji treba uključivati: naziv, puno ime i prezime te afilijaciju autora, e-mail adresu te biografiju (maksimalno 300 riječi). Sažeci se šalju do 31. siječnja 2015. na adresu spark.conference.sisak@gmail.com

O prijedlozima odlučuje znanstveno vijeće, a odabrani će kandidati biti obaviješteni do 15. ožujka 2015. Odabrani autori dužni su do 1. srpnja poslati cjelovito izlaganje koje će proći dvostruko slijepu recenziju te biti tiskano u zborniku.
 
Službeni jezik konferencije je engleski. Konferenciji program uključuje praktične i teorijske radionice te stručno vodstvo parkom skulptura u Sisku i Zagrebu.
 
Organizacijski odbor
Sagita Mirjam Sunara, Umjetnička akademija u Splitu, Sveučilište u Splitu, Hrvatska;
mr. art Mirta Pavić, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Hrvatska;
dr. sc. Friederike Waentig, Institut za konzervatorsko-restauratorske znanosti u Kölnu, Sveučilište primijenjenih znanosti u Kölnu, Njemačka.
Međunarodni znanstveni odbor
dr. sc. Claudia Bortolussi, Siltea srl, Italija;
mr. art Mirta Pavić, MA, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Hrvatska;
dr. sc. Rachel Rivenc, Getty Conservation Institute, SAD;
Sagita Mirjam Sunara, Umjetnička akademija u Splitu, Sveučilište u Splitu, Hrvatska;
Andrew Thorn, Artcare, Australija;
dr. sc. Friederike Waentig, Institut za konzervatorsko-restauratorske znanosti u Kölnu, Sveučilište primijenjenih znanosti u Kölnu, Njemačka.
Nacionalni organizacijski odbor
mr. sc.Vlatko Čakširan, M.SC., Gradski muzej Sisak, Hrvatska;
dr. sc. Natalija Dolić, Metalurški fakultet, Sveučilište u Zagreb, Hrvatska;
Ivana Miletić Čakširan, Konzervatorski odjel u Sisku, Ministarstvo kulture RH, Hrvatska;
mr. art Mirta Pavić, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Hrvatska;
Sagita Mirjam Sunara, Umjetnička akademija u Splitu, Sveučilište u Splitu, Hrvatska;
Alma Trauber, Galerija Striegl, Hrvatska.
 
Rok za predaju sažetaka: 31. siječnja 2015.
Objava rezultata: 15. ožujka 2015.
Rok za predaju teksta izlaganja: 1. srpnja 2015.
Konferencija: 14.-16. rujna 2015.