natječaj, rezidencijalni program

DordtYart – rezidencijalni program


vrijeme: 01.07.2013. - 30.09.2013.
prijava: 30.03.2013.
mjesto: Nizozemska
organizator: DordtYart

Umjetnička organizacija iz Nizozemske – DordtYart – organiziora rezidencijalni program za umjetnike različitih disciplina. Program se odvija od 1. srpnja do 30. rujna 2013., a prijave za sudjelovanje primaju se do 30. ožujka.

DordtYart predstavlja raznovrstan novi prostor za suvremenu umjetnost koji aktivno traži alternativne veze između umjetnika, posjetitelja, rada i umjetničkog tržišta. Smješten u Biesboschhalu, prenamijenjenom brodogradilištu, umjetnicima omogućuje stvaranje novog rada u radnom i izložbenom prostoru otvorenog karaktera. Umjetnici jedni pored drugih stvaraju i izlažu svoje radove. Jedinstvena arhitektura i lokacija, industrijska zgrada okružena vodom, djeluje osobito inspirativno. DordtYart potiče razvoj umjetničkih radova koji se referiraju na navedene specifičnosti.

Sudionicima rezidencijalnog programa omogućen je pristup radionicama, korištenje tehničke potpore i dovoljno prostora za eksperimentiranje. Organizator je program osmislio na način da se umjetnici usmjeravaju na kreativnost i specifična istraživanja. Cilj je okupiti međunarodne umjetnike te osigurati profesionalno okruženje koje omogućuje dublje istraživanje i daje bogate rezultate.

Zahvaljujući otvorenom tlocrtu radnog / izložbenog prostora, posjetitelji imaju izravni kontakt s umjetnicima te mogu pratiti razvoj projekata. Komunikacija umjetnika i publike vitalni je dio etike DordtYarta.

Rezidencijalni program organizira se u trajanju od 3 mjeseca, a na kraju umjetnici prezentiraju svoj rad javnosti, u formi večernjih predavanja. Završeni će rad biti izložen u DordtYartu, u trajanju prema dogovoru.

Zajednički studio obuhvaća površinu od 120m², a opremljen je s kompjuterom i stolovima za crtanje. Studio se može koristiti za lakše pripremne radove, npr. konstrukciju modela. Ovaj je radni prostor povezan izravno s dvoranom površine 1600m² i 4 paviljona površine 50m² koji funkcioniraju kao zasebni studiji no otvorenog plana.

Smještaj umjetnika organiziran je u velikoj kući smještenoj 300 m od Biesboschhala.

Discipline: arhitektura, film, medijska umjetnost, skulptura, kamenorezački radovi, vizualna umjetnost, drvorezbarska umjetnost.

Radni jezici su nizozemski i engleski.

Sudjelovanje u rezidencijalnom programu je besplatno, a organizatori pokrivaju troškove smještaja i hrane. Troškovi puta nisu pokriveni, no organizator ih može iznimno odobriti. Također, postoji mogućnost da se umjetnicima osigura naknada za produciran rad.

Prijavnica

(I.P., 08.01.2013)