konferencija, znanstveni skup

Potpora umjetnosti: raznolike europske prakse


vrijeme: 12.02.2013.
mjesto: Zagreb; Hrvatski novinarski dom, Perkovčeva 2

Simpozij pod nazivom Potpora umjetnosti: raznolike europske prakse, održava se u utorak, 12. veljače, u Hrvatskom novinarskom domu u Zagreb, s početkom u 14 sati.

Što pomaže umjetnosti i umjetnicima, koje su to strukture, koji programi i projekti zaista podupiru umjetničko kreativno stvaralaštvo? U većini zemalja određeni broj aktera daje potporu umjetnosti, bilo da je to država sa svojim institucijama, javne ili privatne ustanove i zaklade, poduzeća ili udruge, kao i Europska unija.

Na ovom simpoziju će govornici iz odabranih europski zemalja predstaviti institucije i zaklade, njihove raznolike prakse i pristupe u podupiranju umjetnosti. Ovim simpozijem želi se potaknuti razmjena ideja i razgovor o načinima podupiranja umjetnosti u svakodnevnoj praksi.

Zanimaju nas iskustva s obje strane – onih koji potporu daju i onih koji je primaju. Također želimo i raspravljati o mogućim novim idejama i inovativnim praksama koje mogu dugoročno i na stabilan i kvalitetan način osigurati uvjete za nesmetano i slobodno umjetničko stvaralaštvo.

Uvodni govor će održati gospodin Lack, predstavnik EUNIC-a, zatim dr. sc. Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture Republike Hrvatske.

Jezik simpozija je engleski, uz simultani prijevod.
Moderatori su Emina Višnić i Davor Mišković.

Govore:
- Manon Bursian, Kunststiftung Sachsen-Anhalt, Njemačka
- Christina Marchi, Le ministère de la culture et de la communication, Francuska
- João Bonifácio Serra, Fundação Cidade de Guimarães, Portugal
- Monique Veaute, Fondazione Romaeuropa, Italija
- Dea Vidović, Zakladu Kultura Nova Hrvatska
- Michael Wimmer, EDUCULT, Austrija
- Gillian Wolfe, Dulwich Picture Gallery, Ujedinjeno Kraljevstvo.

(I.P., 31.01.2013)