Preskočite na glavni sadržaj

StArt Up 2014: Luka Kedžo / Cyclops Techniken

U zagrebačkoj Galeriji Inkubator, u četvrtak, 27. prosinca s početkom u 19 sati, otvara se izložba Luke Kedža 'Cyclops Techniken' te prezentacija radova finalista projekta StArt Up 2014. Izložba ostaje otvorena do 6. prosinca.
 
vrijeme: 27.11.2014.
mjesto: Zagreb; Galerija Inkubator, Tkalčićeva 30 / 1
url: http://www.galerija-inkubator.hr
Na izložbi, osim pobjedničkog rada, biti će predstavljeni i radovi Antonie Dorbić Orphan Planet, Barbare Ivković Telefonska govornica, Ane Ratković Škrinja s blagom i Tomislava Šilipetra Eyes Lie. Oculus.
 
StArt Up 2014. je kao projekt uključivao edukaciju najmlađe generacije umjetnika te produkciju rada Luke Kedže izabranog natječajem.
U temelju projekta je istraživanje provedeno 2012. i 2014. godine. Slijedom naučenog StArt Up 2014. je kroz dvije radionice nastojao umjetnicima pružiti početne alate u svrhu solidarnog i produktivnog djelovanja u području umjetničke produkcije ugrožene ekonomskom krizom i usmjeravanjem kulturnog sektora profitu.

Procjena voditelja projekta bila je kako se Luka Kedžo svojim prijedlogom najviše približio onome što se projektom pokušalo komunicirati; osvrnuo se na problem ekonomske krize i kritički postavio koncept rada istovremeno omogućivši intenzivan dijalog između umjetnika, producenata i naposljetku publike.

'Poučen krizom odlučio sam ovaj rad započeti sakupljanjem materijala, tj. građe koju imam do sada. Radi se o opremi za fotografiranje koja je pokvarena, fali joj neki dio, tj. pokvarena je a zbog manjka materijalnih sredstava svoj popravak neće doživjeti u tako skoroj budućnosti. Sve to su objekti koji su u svom vremenu vrijedili određenu svotu novca ali u trenu njihovog kvara oni, kao i ostali predmeti te vrste, postaju bezvrijedni… Samim time radi se prekid u naučenom sistemu korištenja stvari i vrednovanja objekata isključivo po njihovoj financijskoj vrijednosti. Isto tako omogućuje kreiranje, u fotografskom smislu, kamere koja ukida samu sebe što je zavrzlama koju smatram živom idejom.' L.K.
 
Voditeljica projekta i kustosica je Martina Kontošić, radionice su osmislile i vodile Tena Razumović Žmara i Irena Borić, a projekt je podržao Andrija Pernar, voditelj Galerije Inkubator.
 
Ovim projektom namjera je bila pružiti pozitivan primjer u smjeru razvoja komunikacije s umjetnicima i poduzimanja akcija temeljenih na rezultatima neposrednog specijaliziranog istraživanja. Integracijom istraživačkog, edukacijskog i produkcijskog procesa, kao i adekvatnom prezentacijom postignutog, nastojat će se i dalje ulagati u razumijevanje okolnosti koje okružuju suvremenu umjetničku praksu.