izložba, predstavljanje

Iza granica – međunarodna izložba u Čakovcu


vrijeme: 21.02.2013. - 26.02.2013.
mjesto: Čakovec
organizator: Autonomni centar – ACT Čakovec & Galerija Scheier

Autonomni centar – ACT Čakovec i Galerija Scheier pozivaju sve zainteresirane na otvorenje grupne izložbe 'Iza granica' koje se otvara u četvrtak, 21. veljače, u 19 sati, a ostaje otvorena do 26. veljače. Na otvorenju će biti predstavljen projekt New Media Cross-Border, kratki film o projektu pod nazivom 'Izvan granica' te knjiga proizašla iz projekta.

U cilju da se približe suvremena kretanja u umjetnosti galerija Scheier s ponosom predstavlja izložbu 'Iza granica' koja prikazuje recentne radove u takozvanoj socijalno angažiranoj umjetnosti. Umjetnosti kojoj nije za cilj isklučivo lijepa i estetski privlačna umjetnička kreacija nego je fokusirana na proces nastajanja rada pa i njezin odnos sa svijetom u kojem živimo. Socijalno angažirana umjetnost redovito za teme ima odnos između ljudi i prirode, tehnologije, sistema i društvenih postavki. Ova izložba doslovno traži više angažmana podjednako od posjetitelja galerije i umjetnika.

'Iza granica' je izložba na kojoj su zajednički radili multimedijalni umjetnici, pisci, vizionari, fotografi, video umjetnici, stručnjaci u otvorenim tehnologijama, glumci, glazbenici, antropolozi, 3d stručnjaci i umjetnici zvuka. Po svom karakteru izložba je grupna, participativna i suradnička, što znači da je od zamisli do realizacije samih umjetničkih djela sudjelovalo više osoba, svaka s osebujnim znanjima, sposobnostima i kreativnom nadogradnjom. Tematski izložba propituje kulturu ne samo geopolitičke granice Slovenije i Hrvatske nego i one «nevidljive» – kulturne, socijalne i ekonomske.

Izložba će biti otvorena multimedijalnim performansom akademske slikarice Kristine Horvat Blažinović pod nazivom 'Volim te'. Istićemo i suradnju na interaktivnim radovima Milivoja Mimija Kuhara s brazilskim novomedijskim umjetnikom Ricardom Palmierijem te radove umjetnika i aktivista partnerskih organizacija iz Slovenije: Maje Kohek, Simona Poldaufa, Zdravka Pravdića-Peca, Ane Pečar i Vite Žgur. Uz predstavljene interaktivne instalacije, video radove te dokumentaciju umjetničkih performansa i akcija, publika će također moći sudjelovati u radionici izrade posebne vrste ekoloških sjemenskih bombica za pročišćavanje onečišćenog tla.

Koncept izložbe te kuratorski postav rad je magistra novih medijskih umjetnosti Krune Jošta, dok tekstove za brošuru potpisuju zagrebačka novomedijska umjetnica Martina Mezak, splitska kulturologinja, kustosica i umjetnica Nataša Kadin te mariborski pisac i aktivist Nino Flisar. Izložba «Iza granica» nastala je kao produkt dvogodišnjeg projekta Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border) koji provode udruge Autonomni centar – ACT iz Čakovca, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Maribora, ONEJ – Društvo prekmurske pobude iz Murske Sobote i Udruga mladih V.U.K. iz Varaždina u okviru Operativnog program IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. s ciljem stvaranja dinamičnog prekograničnog područja sa intenzivnim interakcijama razvojnih aktera i zainteresiranih strana s oboje strane granice na području novomedijske kulture, transdisciplinarne umjetnosti, održivog razvoja i novih modela zajedničkog stvaranja. Izložbu možete razgledati do 26. veljače 2013. radnim danom između 10 i 12 sati te 17 do 19 sati, a subotom od 10 do 12 sati.
(Izvor: Kruno Jošt)

(D.H., 14.02.2013)