Preskočite na glavni sadržaj

Nagrada Hrvatskog sabora kulture skladbi Damira Smerdela

Na natječaju Hrvatskog sabora kulture za 2014. g. za nove skladbe, stručno povjerenstvo dodijelilo je prvu nagradu autorskoj umjetničkoj skladbi '...kolo naoko Pana...' opatijskog dirigenta Damira Smerdela.
vrijeme: 19.12.2014.
url: http://www.hrsk.hr/

Smerdel je uglazbio poznatu pejzažnu pjesmu 'Jutro' velikog hrvatskog lirika moderne, Vladimira Vidrića, te specifičan ugođaj pjesme prenio u svoju novu skladbu za veliki mješoviti zbor a cappella. Povjerenstvom je predsjedao stručni selektor Srećko Bradić, a na natječaj je ukupno bilo prijavljeno 11 skladbi.

Smerdelu je ovo već treća nagrada Hrvatskog sabora kulture za nove skladbe za zbor te nakon dva druga osvojena mjesta na uglazbljene Gervaisove stihove, dobiva prvu nagradu u zborskoj kategoriji, koja će, kao i prethodne, biti objavljena u izdanju HSK-a sljedeće godine.

Svestrani Damir Smerdel završio je studij orkestralnog dirigiranja na venecijanskom i bolonjskom konzervatoriju gdje je stekao zvanje magistra umjetnosti, vodi dva zbora, te radi u glazbenim školama u Opatiji i Delnicama, a prije nekoliko godina na njegovu inicijativu osnovan je i Opatijski komorni orkestar koji je do sada održao nekoliko iznimno uspješnih koncerata.