najave

Europski dan umjetničke kreativnosti


vrijeme: 21.03.2013.

12 europskih gradova i institucija koji sudjeluju u Mreži gradova za umjetničku kreativnosti pokrenuli su projekt Europski dan umjetničke kreativnosti (European Day of Artistic Creativity), koji će se održati 21. ožujka 2013.

Članovi mreže svjesni su važnosti promocije kreativnosti kao osnovnog elementa za individualni razvoj i stvaranje europskog identiteta. Cilj je proslaviti jednom godišnje, na europskoj razini, umjetničko stvaralaštvo s otvorenim aktivnostima u muzejima, javnim i privatnim kulturnim institucijama, vizualnim umjetničkim centrima, umjetničkim školama, galerijama, edukativnim centrima….

Umjetnici i opća javnost također će biti pozvani na interakciju u centrima i gradovima koji sudjeluju u projektu, komunicirajući kroz jezik umjetnosti i kreativnosti. Europski dan umjetničke kreativnosti postat će odskočna daska za nove, originalne i nužne ideje, usmjerene prema općoj javnosti, stručnjacima i institucijama.

Cilj ove inicijative je poticanje kreativnosti u širem smislu, na način da se ona nalazi u različitim područjima, od vizualne, audiovizualne ili tjelesne umjetnosti; do tehnoloških inovacija ili društvenog upravljanja. Na taj će se način pokazati da je kreativnost stav i vještina prisutna u ljudskom biću, koja se može njegovati, poticati i obogaćivati raznolikim sredstvima i strategijama.

(I.P., 04.03.2013)