izložba

Mihael Giba u Galeriji SC


vrijeme: 14.03.2013. - 27.03.2013.
mjesto: Savska 25, Zagreb
organizator: Kultura promjene SC / Galerija SC

Izložba "Pejzaži" intermedijskog i novomedijskog umjetnika  Mihaela Gibe otvara se u Galeriji Studentskog centra u četvrtak 14. ožujka s početkom u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 27. ožujka.

(...)
Pa su se tako krupne cifre jednokratno otuđenih miliona ili milijardi što se kradu na najvišim političkim ili ekonomskim razinama nedostupnima običnom čovjeku u Gibinom vizualnom transkriptu pretvorile u pitoreskni gradić od 73.000 kuća. Te su cifre s druge strane sučeljene i sa sitnim lipama što siromašnom pojedincu sustav kroz svoje razgranate pipke oduzima svakodnevno i neprestano. I jedino dosadna i nepopularna statistika zbraja sve te pojedince. I ta je statistika odjednom postala dostupna, izdajnički virtualni svemir u svom nepreglednom prostranstvu sadrži i sve te, ljudskom oku nevidljive, satelitiće i asteroide što nas tuku i radnim danom i vikendom. Sadržavao je on njih, istina, i ranije, samo što ih je sada neki novi teleskop koji se zove PHP aplikacija jednim pritiskom na odgovarajuću tipku sabrao, a Giba njihov misteriozni zbroj pritiskom na drugu tipku pretvorio u katove nebodera koji raste.
(...)
Iz predgovora Borisa GreineraMihael Giba diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjeku za slikarstvo 2008. godine. 2009. postaje vanjski suradnik Umjetničke akademije u Splitu, slikarskog odsjeka gdje dva semestra održava vježbe iz kolegija Elektronske slike i Digitalne fotografije. Već tijekom viših godina na fakultetu počinje sa umjetničkim radom, te je do danas ostvario više samostalnih i skupnih izložbi. Posebno se mogu istaknuti samostalne izložbe u MKC-u Split, Galerji umjetnina u Splitu, Galeriji Vladimir Nazor u Zagrebu te galeriji P74 u Ljubljani, a od skupnih, izložba finalista nagrade T-HT@msu.hr 2010. godine, Biennale Kvadrilaterale 3, 35. Splitski salon i 28. Salon mladih. Trenutno radi kao vanjski suradnik u zvanju asistenta na slikarskom odsjeku na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Detaljnije o izložbi: www.mihaelgiba.com/news/landscapes-in-student-center-gallery

(D.H., 11.03.2013)