novo izdanje

Cultural Policy Landscapes. A Guide to Eighteen Central and South East European Countries


vrijeme: 15.03.2013.
organizator: Erste Foundation / Österreichische kulturdokumentation. internationales archiv für kulturanalysen

Erste Foundation / Österreichische kulturdokumentation. internationales archiv für kulturanalysen objavio je novo izdanje - Krajolik kulturnih politika: vodič za 18 zemalja centralne i istočne Europe (Cultural Policy Landscapes. A Guide to Eighteen Central and South East European Countries), kojeg su uredili Veronika Ratzenböck, Katharina Okulski te Xenia Kopf. Izdanje je dostupno za besplatno preuzimanje.

Vodič se odnosi na sljedeće zemlje: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Kosovo, Latvija, Litva, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina.

Vodič istražuje odlučujuće razvoje kulturnih politika posljednjih godina te skenira transformacijske procese bivših komunističkih zemalja u zadnjih 15 – 20 godina. Spajanjem činjenica i numeričkih podataka pojedinih zemalja iz vanjske perspektive te naglašavajući aktualne probleme, Krajolik kulturnih politika služi kao zdrava baza za analizu, raspravu i orijentaciju. Ovo izdanje donosi izvještaje o regiji u kojoj je aktivna Erste Foundation te ujedno stvara kontekstualne referencijalne točke za rad Fondacije.

Set sinoptičkih profila zemalja ponovno trasira povijesni razvoj nakon ranih 1990-ih te skicira specifična nacionalna kulturna pitanja kao i suvremene međunarodne odnose. Ovi kratki pogledi razvoja kulturnih politika dopunjeni su procjenom podataka u kulturi: nacionalni budžeti za kulturu, kulturna potrošnja po glavi stanovnika kao udio u BDP-u od 1990-ih do 2010. predstavljeni su kao vremenske crte, omogućujući čitatelju da shvati razvoj pojidenih zemalja te napravi usporedbu s procesima u različitim zemljama, u kontekstu rasta i pada budžeta za kulturu, tema u kulturnim politikama, procesa transformacije koji još uvijek traju, prioriteta i jazova u međunarodnim odnosima te teških situacija u suvremenoj umjetnosti.

Cultural Policy Landscapes. A Guide to Eighteen Central and South East European Countries - PDF

Izvor: www.culturelink.org

(I.P., 15.03.2013)