obavijest

Odjeci s festivala 'Croatie, la voici' na skupu u Zagrebu


vrijeme: 21.03.2013.
mjesto: Zagreb

Skup 'Croatie, la voici', otvoren jutros u organizaciji Hrvatske udruge stipendista francuske vlade, podsjetio je na višemjesečni festival hrvatske kulture u Francuskoj, tijekom kojega su, rečeno je, markirane nove točke francusko-hrvatskih odnosa.

Seadeta Midžić, hrvatska izbornica festivala, kao jedan od najdragocjenijih rezultata projekta izdvojila je što su hrvatski stručnjaci imali priliku učiti od francuskih, ali su u jednakoj mjeri i francuski stručnjaci učili o nama, o hrvatskoj kulturi i umjetnosti.

Po njezinim riječima, hrvatski nastup bio je koherentna cjelina s uporištima u baštini i u suvremenosti, a željelo se ukazati na povijest i izraziti suvremeni trenutak koji nisu shvaćeni kao omeđena područja već dinamične cjeline koje se međusobno prožimaju.

Skup, organiziran u okviru Mjeseca frankofonije, poduprli su Sveučilište u Zagrebu i Francusko veleposlanstvo u Zagrebu.

Francuska veleposlanica Michele Boccoz tom je prigodom izrazila zadovoljstvo što je festival, osim profesionalnih, uspostavio i individualne prijateljske veze između dviju zemalja, a rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš tom je prigodom podsjetio na dugu tradiciju suradnje tog sveučilišta s francuskim kolegama, izrazivši uvjerenje da će ona još i rasti.

U Francuskoj se od rujna do kraja prošle godine, u nekim slučajevima i duže, održalo više od 60 programa na četrdesetak lokacija, od izložbi, promocija knjiga, koncerata, filmskih projekcija do dizajnerskih i arhitektonskih događanja, a današnji skup podsjetio je na neke od njih.

Barbara Vujanović, kustosica Ateliera Meštrović svoje je izlaganje posvetila izložbi "Ivan Meštrović kod Rodina: Hrvatska ekspresija" koja je u pariškom Muzeju Rodin prikazala sve najvažnije faze Meštrovićeva kiparskog stvaralaštva u korelaciji s Rodinovim opusom.

O programu posvećenom umjetnosti performansa "Crvena nit" govorila je njegova koordinatorica Leila Topić, kustosica Muzeja suvremene umjetnosti. Prema odabiru mladog nezavisnog kustosa Mehdija Brita kroz taj su program predstavljeni autori izrazitih umjetničkih pozicija, od Vlaste Delimar, Siniše Labrovića do Igora Grubića, Sanje Iveković i Slavena Tolja.

Znanstveni skup "Intelektualni i kulturni odnosi između Hrvatske i Francuske kroz povijest", o kojemu je govorila profesorica Gabrijela Vidan, predsjednica Hrvatske udruge stipendista francuske vlade, u četiri je radne sjednice obradio različite teme tih odnosa, od arheologije, povijesti znanosti do analize skorašnjeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Izlaganje profesora Drage Roksandića sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta bavilo se Festivalom Est-Ouest u Dieju koji je bio posvećen Hrvatskoj i na kojemu se, ustvrdio je Roksandić, osjećao interes za hrvatsku kulturu, ali i dobrodošlica Hrvatskoj u Europsku uniju.

Utemeljiteljica Muzeja prekinutih veza Olinka Vištica priredila je izlaganje o predstavljanju dijela postava tog muzeja u pariškom centru Le Centquatre, koji je vidjelo oko 7,7 tisuća posjetitelja, a obogaćen je i stotinama predmeta i priča koje su donirali Parižani.

Hrvatska se kao prva zemlja jugoistočne Europe predstavila u okviru francuske manifestacije Kulturne sezone, a festival je bio otvoren 12. rujna u Parizu. (Hina)

(R.P.B., 21.03.2013)