predstavljanje

Predstavljanje pilot-programa 'Ruksak (pun) kulture'


vrijeme: 03.04.2013. 12,00
mjesto: Nova Gradiška
organizator: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske / Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH

Ministrica kulture prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović predstavit će, u srijedu, 3. travnja, u 12 sati, u Gimnaziji u Novoj Gradiški, pilot-program Ruksak (pun) kulture.

Prva radionica u Ruksaku, namijenjena učenicima i nastavnicima, zove se Izgradnja zajednice ritmom i zvukom, a vodi je Branko Trajkov, profesionalni glazbenik bubnjar i udaraljkaš, član rock-grupe Zabranjeno pušenje.

Ruksak (pun) kulture dio je kulturne politike Vlade za vrtiće, osnovne i srednje škole, odnosno, djeca od tri godine i učenici od 6 do 18 godina korisnici su ovoga Programa. Riječ je o zajedničkoj inicijativi Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i zajedničkom ulaganju područja obrazovanja i područja kulture na državnoj razini.

Ruksak (pun) kulture nacionalni je dopunski program podrške kurikulu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, vezan uz umjetnost i kulturu, koji će u hrvatskim vrtićima i školama provoditi stručnjaci – književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici.

Program omogućava dostupnost, približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, razvijanje njihove estetske kulture, općenito senzibilizira djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture. Djeca i mladi bit će osposobljeni za pozitivan pristup svim vrstama umjetnosti i kulture.

Tijekom svoga razvoja on će se prilagođavati potrebama županija i jedinica lokalne samouprave, a Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dat će temeljne preporuke o provođenju programa.

Program se zasniva na suradnji na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.
Partnerstvo između dva politička sektora novina je sama po sebi.

Program omogućava djeci i mladima upoznavanje s umjetničkim i kulturnim djelima, odnosno izričajem visoke kvalitete i profesionalnih standarda, pokrivajući široko područje:
- izvedbene umjetnosti
- likovnu umjetnost
- filmsku umjetnost
- glazbenu i scensku  umjetnost
- književnost
- kulturnu baštinu, sve inovativne kulturne prakse

Ruksak (pun) kulture zajednički je poduhvat obrazovanog i kulturnog sektora na nacionalnoj i lokalnoj razini, a da su pritom uključene sve županije i općine. U prvoj fazi Ruksak je namijenjen vrtićima i školama koji su udaljeniji od gradskih središta i kojima su kulturni i umjetnički programi manje dostupni.

CILJEVI PROGRAMA:
- omogućiti djeci i mladima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama sudjelovanje u kulturnim programima koje vode profesionalci
- omogućiti pristup širokom području kulturnog izraza, odnosno mogućnost razvoja i razumijevanja kulture u svim njezinim oblicima;
- pomoći vrtićima i školama da se sami uključe u različite oblike kulturnih programa.
 
U 2013. godini riječ je o pilot projektu, a natječaj za 2014. godinu bit će raspisan u srpnju 2013. godine.

(M.K., 29.03.2013)