natječaj, djeca, mladi

Natječaj za mlade sudionike programa mobilnosti


prijava: 13.04.2013.

Eurodesk je na europskoj razini pokrenuo kampanju ''right2move'' u povodu Europske godine građana 2013. U sklopu kampanje otvoren je natječaj za kreiranje postera u kojem mogu sudjelovati mladi između 18 i 30 godina koji su sudjelovali u programima mobilnosti, među ostalima u Programu za cjeloživotno učenje (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius...) ili u programu Mladi na djelu. Prijave traju do 13. travnja 2013.

Ako mislite da je iskustvo sudjelovanja u mobilnosti utjecalo na vaš osjećaj europskoga građanina, kreirajte poster koji odgovara na pitanje: ''Kako je iskustvo mobilnosti utjecalo na vaše osjećaje kao europskoga građanina?'' (''How has the right2move shaped your feelings as European citizen?''). Svoj poster možete prijaviti putem stranice na Facebooku do 13. travnja 2013.
 
Autori tri najbolja postera bit će nagrađeni putovanjem u Bruxelles, gdje će sudjelovati u trodnevnoj manifestaciji ''Yo!Fest“ koja se održava za vrijeme Europskog tjedna mladih potkraj svibnja. Deset najviše ocijenjenih postera tiskat će se i izložiti ispred zgrade Europskog parlamenta u Bruxellesu tijekom Europskog tjedna mladih.
 
Cilj kampanje ''right2move'' jest povezati prava građana s opipljivim koristima za mlade ljude, primjerice pravo na kretanje unutar Europske unije, slobodan boravak u drugoj državi te druga prekogranična prava i koristi za mlade ljude unutar EU-a. Natjecanjem se promiče europsko državljanstvo kroz slobodno kretanje - to može uključivati studij, volontiranje, stažiranje, usavršavanje i razmjene mladih u europskim zemljama.
 
Godina 2013. proglašena je Europskom godinom građana. Glavna pozornost posvećena je  pravima koja ima svaki građanin EU-a. Prava europskih građana sadržana su u Ugovoru o Europskoj uniji i ona nadopunjuju nacionalna prava. Ako su ljudi upoznati s tim pravima i ako ih ostvaruju, imat će koristi od njih kao pojedinci. Detaljnije o Europskoj godini građana možete pročitati na stranicama Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj.
 
Više informacija o Eurodesku dostupno je na stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

(R.P.B., 09.04.2013)