obavijest

Ministrica Zlatar Violić na sastanku ministara kulture JI Europe


vrijeme: 09.04.2013.
mjesto: Slovenija; Brdo kod Kranja

Vijeće ministara kulture Jugoistočne Europe danas je na sastanku na Brdu kod Kranja, na kojemu sudjeluje i hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, potvrdilo značaj i neophodnost umjetničkog obrazovanja i obrazovanja u kulturi potpisivanjem Deklaracije kojom se preporučuje i donošenje nacionalnih strategija i akcijskih planova za njegovu provedbu.

Potvrdu važnosti razvijanja novih modela obrazovanja, usvajanje i međusobnu izmjenu iskustava istaknule su i direktorica UNESCO-a Irina Bokova te povjerenica Europske komisije za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i mlade Androulla Vassiliou, izrazivši i zadovoljstvo da je Vijeće ministara postalo ključni akter u promoviranju inovativnih modela suradnje u regiji.

Osim što imaju snažan utjecaj na razvoj svakog pojedinca upravo kultura i obrazovanje doprinose i osiguravaju socijalnu koheziju i inkluziju te su upravo te vrijednosti posebno istaknute u završnoj Deklaraciji Vijeća ministara, a kojom se preporučuje i donošenje nacionalnih strategija i akcijskih planova za umjetnička i obrazovanje u kulturi.

Usvajanje deklaracije raduje nas kako zbog učvršćivanja daljnje suradnje u njegovanju kulturne baštine, tako i novog poticaja za unaprjeđenje obrazovanja u kulturi, naglasila je ministrica Zlatar Violić nakon sastanka. Time se, dodala je, nedavno pokrenut 'Ruksak pun kulture' pokazuje kao "pun pogodak" jer i razvija kreativnost, spaja i povezuje te obrazuje buduću publiku.

Sastankom je reafirmirana uloga Vijeća ministara JI kao ključne regionalne platforme na području kulture i kulturne baštine, odnosno promicanje regionalne suradnje uz poštovanje svih specifičnosti pojedinog područja, suradnju s međunarodnim organizacijama i institucijama te drugim djelatnostima poput gospodarstva, turizma i obrazovanja.

Posljednjem sastanku Vijeća za vrijeme slovenskoga predsjedanja, nakon kojega predsjedanje preuzima Makedonija, prethodila su dva susreta stručnjaka. Na prvome koji je održan u Ljubljani u veljači govorilo se o kulturnoj baštini, odnosno o aktivnostima koje se u JI Europi provode pod okriljem Vijeća Europe, UNESCO-a i Europske unije. Drugi sastanak, održan u Ljubljani u ožujku, okupio je stručnjake s područja obrazovanja u kulturi i umjetnosti i na njemu je istaknuta potreba za educiranim profesionalnim kustosima, kuratorima, producentima koji će olakšati dinamiku procesa kulturne proizvodnje, ali i poticati primjenu različitih modela obrazovanja.

Uoči sastanka Vijeća sinoć je u Narodnom muzeju Slovenije u Ljubljani otvorena izložba "Imagining the Balkans – Identities and Memory in the Long 19th century". Riječ je o međunarodnom projektu u koji su uključeni povijesni muzeji zemalja JI Europe, a koordinator projekta je UNESCO-ov Regionalni ured za znanost i kulturu u Europi u suradnji s Međunarodnim vijećem muzeja (ICOM)i Međunarodnim odborom za izložbe i razmjenu (ICEE).

Izložbom se nastoji podsjetiti i oživjeti pogled na društvene, političke, ekonomske i kulturne promjene zemalja JI Europe te ukazati na činjenicu da su se njihovi nacionalni identiteti i sjećanja oblikovali u suodnosu s drugim narodima iz regije. Izložba nosi ime i po knjizi povjesničarke i recenzentice izložbe Marije Todorove.

Izložba obuhvaća deset cjelina kojima se nastoje predstaviti procesi nacionalne integracije, transformacije društva, kulturno-povijesnih i društveno-socijalnih okvira unutar "dugog" 19. stoljeća. Izložba će gostovati i u drugim zemljama regije. (Hina)

(R.P.B., 09.04.2013)