okrugli stol

Ispražnjeno u povratu - okrugli stol


vrijeme: 16.04.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; Net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18

Okrugli stol 'Ispražnjano u povratu' održat će se u utorak, 16. travnja, u 19 sati, u Net.kulturnom klubu Mama, na kojem će se sudionici osvrnut na rezultate kulturno-antropološkog istraživanja fenomena masovnog odumiranja uličnih poslovnih lokala šireg zagrebačkog centra.

Sudionici: Valentina Gulin Zrnić (Institut za etnologiju i folkloristiku), Vesna Vuković (BLOK), Jelena Zlatar (Institut za društvena istraživanja), Mislav Žitko (Filozofski fakultet Zagreb)
Moderator: Bojan Mucko (Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja)
Organizacija: Sonja Leboš i Bojan Mucko (UIII), Heinrich Böll Stiftung
 
Rezultati kulturno-antropološkog istraživanja fenomena masovnog odumiranja uličnih poslovnih lokala šireg zagrebačkog centra* polazišna su točka dijaloga sudionika okupljenih okruglim stolom. Nekoliko stotina praznih i (mjestimično) godinama zatvorenih poslovnih lokala, kvartovski su znakovi širih globalnih (recesijskih) i lokalnih (tranzicijskih) procesa, o kojima sudionici reflektiraju iz vlastitih disciplinarnih, odnosno van/institucijskih pozicija. Cilj okruglog stola fokusiranog na zagrebačke praznine je pokušaj uspostave multidisciplinarnog dijaloga – prvog koraka na putu do nužno interdisciplinarnog pristupa neoliberalnoj transformaciji grada.

*Rezultati istraživanja objavljeni u publikaciji Bojana Mucka Ispražnjeno u povratu; prilog etnografiji praznine; HBS i UIII; Zagreb, 2012.

Okrugli stol organiziran je u sklopu višegodišnjeg projekta Res Urbanae Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja u suradnji i uz podršku Zaklade Heinrich Böll.

(M.K., 15.04.2013)