predavanje, tribina

Urbane kulturne politike u turističkom gradu


vrijeme: 19.04.2013. 19,00
mjesto: Dubrovnik; Art radionica Lazareti, Frana Supila

U sklopu projekta Urbanistička Početnica, danas, 19. travnja, u 19 sati, u Art radionici Lazareti u Dubrovniku, održat će se predavanje Mirka Petrića Urbane kulturne politike u turističkom gradu.

Predavanje iznosi rezultate istraživanja o tome kakve kulturne politike provodi 2.000 gradonačelničkih ureda u 13 europskih zemalja i stavlja dobivene podatke u kontekst aktualnih potreba turističkih gradova na jadranskoj obali. Razmatra se prikladnost pojedinih pristupa planiranju urbanog i kulturnog razvoja u sredinama koje su, u post-tranzicijskim okolnostima, izložene osobito jakim pritiscima na svoje prostorne i baštinske resurse, te gradske i građanske tradicije. Između ostaloga, u predavanju se objašnjavaju prednosti i nedostaci razvojnih scenarija utemeljenih na pojmovima kao što su 'grad umjetnosti', 'grad kulture', 'kreativni grad', 'obrazovni grad' te 'politika kulturnih scena'.
 
Urbanistička početnica je platforma za razmjenu znanja između uključenih partnera s otvorenim modelom za uključivanje novih organizacija. Riječ je o novom tipu otvorenoga edukacijskog modela koji vode organizacije koje kroz svoje interdisciplinarne kulturno-umjetničke prakse i same organiziraju niz edukacija. Program razmjene uključuje dva segmenta - radionice namijenjene prvenstveno učenicima srednjih škola i javna predavanja za stručnu i širu javnost. Cilj je povezati inicijative, odnosno umrežiti znanje i fokusirati 'nastavu' oko nekoliko zajedničkih tema, potaknuti zajednički rad svih partnera i svojevrsnu međusobnu edukaciju te stvoriti širu edukacijsku platformu za sve građane. Tematski fokus su prostori zajedničke memorije, bilo da se radi o kulturnoj, turističkoj, industrijskoj ili vojnoj baštini odnosno ulici, trgu i obalnom prostoru kao prostoru javnosti. Potiču se razgovori o prenamjeni takvih prostora, zaštiti, njihovoj javnoj ulozi i participaciji svih nas u tim procesima. U projektu sudjeluju arhitekti, urbanisti, sociolozi, dizajneri, teoretičari, umjetnici, novinari i aktivisti iz Hrvatske i šire.

(M.K., 19.04.2013)