natječaj, konferencija, znanstveni skup

World Summit on Arts and Culture 2014


vrijeme: 13.01.2014. - 16.01.2014.
prijava: 30.04.2013.
mjesto: Santiago, Čile
organizator: International Federation of Arts Councils and Cultural Agencies (IFACCA) / National Council for Culture and the Arts, Čile (CNCA)

International Federation of Arts Councils and Cultural Agencies (IFACCA) i National Council for Culture and the Arts, Čile (CNCA) organiziraju 6. sastanak na vrhu o umjetnosti i kulturi - World Summit on Arts and Culture, koji se održava od 13. do 16. siječnja 2014. godine u Santiagu, Čile. Prijave za izlagače primaju se do 30. travnja.

Ovogodišnja tema sastanka je Kreativna vremena: novi modeli za kulturni razvoj, s naglaskom na načine kako globalizacija, promjene u društvenom i ekonomskom razvoju te novi oblici komunikacije generiraju set izazova i mogućnosti unutra polja kulture, te kako to utječe na razvoj naših društava i naroda.

Selekcijski proces vrši programski direktor Magdalena Moreno, u konzultaciji s domaćinima sastanka na vrhu: CNCA i IFACCA.

Izlaganja su podijeljena u dvije podteme:
1. Kritička vremena: trenutno svjedočimo promjeni paradigme koju označavaju odgovori na krizu – oni utječu na modele kulturnog razvoja, procese stvaranja te na participaciju u kulturi u svijetu i njeno razumijevanje. Prilikom predlaganja novih modela za razvoj, relevantne teme o kojima bi se moglo raspravljati prilikom definiranja uloge kulture mogu uključivati:
- ekonomske obrate i tokove;
- ulogu kulture u upravljanju prirodnim i ekološkim katastrofama;
- društvenu rekonfiguraciju;
- političke promjene;
- zaštitu kulturne baštine u kritičnim vremenima.

2. Kreativni prostori: u bavljenju utjecajima inovacije danas na budućnost kako fizičkog tako i konceptualnog prostora, umjetnost i kultura igraju kritičnu ulogu u razmjeni znanja, poduzetništvu i kreativnim industrijama, a istovremeno promoviraju aktivnu i kreativnu građansku participaciju unutar novih razvojnih modela. Prilikom predlaganja novih modela za razvoj, relevantne teme za razmatranje prilikom definiranja uloge koju ima kultura mogu uključivati:
- kreativnost i tehnologiju;
- prostore za stvaranje i prezentaciju;
- kreativne industrije, financiranje i poduzetništvo;
- participaciju u kulturi.

Obzirom na tematiku, organizatori postavljaju sljedeća pitanja:
- u kritičkim vremenima, ima li kultura aktivnu ili reaktivnu ulogu?
- kako umjetnost i kultura transformiraju mogućnosti razvoja u svijetu u kojem živimo?
- koji modeli pružaju dokaze za ove transformacije?

Prijedlozi za prezentacije trebali se baviti jednim aspektom teme te se odnositi na jedan od tri pristupa:
- uloga vlade i javnih politika;
- studije slučaja i modeli;
- istraživanja, refleksije i/ili komparativne analize.

Rezultati će biti objavljeni tijekom lipnja 2013., a finalne se prezentacije trebaju poslati do studenog 2013. Izabrana izlaganja ne bi smjela biti duža od 20 minuta.

Kontakt: info@artsummit.org

(I.P., 24.04.2013)