natječaj, radionica, kolonija

Interkulturlane ljetne akademije 2013


prijava: 12.05.2013.
organizator: InterCultur gGmbH / Karlshochschule International University

InterCultur gGmbH (podružnica AFS-a iz Njemačke), u suradnji s Karlshochschule International University, organiziraju Interkulturlane ljetne akademije u Istanbulu, Karlsruheu i Kuala Lumpuru. Pozivaju se svi zainteresirani za interkulturalno učenje i umrežavanje, da se prijave za sudjelovanje. Rok za prijavu za stipendiju istječe 12. svibnja 2013.

Interkulturalna ljetna akademija bavi se sljedećim pitanjima: kako su konstruirane kulture, kako ljudi poimaju svijet, kako možemo riješiti probleme koji se pojavljuju kad se susretnu različite kulturne vrijednosti?

Posebno zanimljiv aspekt Akademije čini inovativna kombinacija sveučilišnih predavanja i praktičnih radionica te kulturna raznolikost grupa (sudionici iz 15 različitih zemalja svijeta). Sudionici imaju mogućnost stjecanja trenutačnih interkulturlanih iskustava i umrežavanja s pojedincima iz čitavog svijeta.

Ove se godine organiziraju tri akademije:

1. Ljetna akademija o održivosti iz interkulturalne perspektive, 22. srpanj – 2. kolovoz, Istanbul (Turska)
Različiti stavovi prema politici energije i održivom korištenju izvora lako mogu dovesti do nerazumijevanja i sukoba. Činjenica da se iza toga mogu skrivati kulturni razlozi često se ne uzima u obzir.

2. Ljetna akademija o interkulturlanim iskustvima, 5. – 16. kolovoz, Karsluhe (Njemačka)
Naše životno i radno okruženje pod utjecajem su globalizacije i internacionalizacije. Stoga, sposobnost učinkovitog komuniciranja i bavljenja s drugima u interkulturlanom ambijentu postaju nužnost, posebno u internacionalnom biznisu. Ova se ljetna akademija bavi interkulturlanim menadžmentom, komunikacijom i interkulturlanim kompetencijama.

3. Azija – Europa kroskulturna ljetna akademija, 19. – 30. kolovoza, Kuala Lumpur (Malezija)
Interkulturalna teorija preferencijalno je usmjerena prema zapadnim zemljama i njihovim korijenima koji su dominantno bazirani u SAD-u i Europi. Ljetna akademija pristupa temi iz azijskoeuropske perspektive. Cilj je Akademije njegovati interkulturalno razumijevanje između europskih i azijskih studenata, a uz teme interkulturalne komunikacije i rješavanja sukoba, bavit će se i etničkim studijima i ljudskim pravima.

Sve ljetne akademije održavaju se na engleskom jeziku, a sudjelovati mogu polaznici starosti od 18 do 35 godina, koji pokažu interes za interkulturalne susrete, posebno dodiplomski studenti i mladi stručnjaci. Sudjelovanjem na Akademijama stječu se ECTS bodovi.

(I.P., 25.04.2013)