Preskočite na glavni sadržaj

Radionica spekulativnog dizajna Interakcije 2015.

Danas, na Umjetničkoj akademiji u Splitu, uvodnim predavanjima voditelja ovogodišnje radionice Liama Healya, transdisciplinarnog dizajnera iz Londona i gostujućeg tutora na studiju dizajna Sveučilišta Goldsmiths, te Dionysije Mylonaki, dizajnerice i umjetnice, započela je ovogodišnja radionica spekulativnog dizajna 'Interekcije 2015'. Radionica traje do 28. ožujka.
vrijeme: 23.03.2015.
mjesto: Split; Umjetnička akademija
url: http://dvk.com.hr
Tema ovogodišnje radionice su 'alternativne sadašnjosti'. Sudionici i sudionice promišljati će alternativne sadašnjosti, kroz propitivanje korištenja tehnologije u urbanom okruženju. Primarni fokus radionice nije na samoj tehnologiji, nego na široj društvenoj implikaciji razvoja novih tehnologija. Tijekom radionice sudionici će dizajnirati alternativna narativna iskustva, sustave i tehnologije.

Studentice i studenti preddiplomske i diplomske razine iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Mađarske i Poljske, raznih specijalizacija dizajna, digitalne umjetnosti, sociologije, arhitekture, informatike i urbanizma u multidisciplinarnim timovima će propitivati tradicionalne definicije dizajna i današnju ulogu dizajna u društvu kroz kritičku dizajnersku praksu.

Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije prva je obrazovna ustanova u regiji na kojoj se obrađuju sadržaji iz ovog područja. Radionice promoviraju multidisciplinarni obrazovni pristup, osobito potreban i poticajan u području dizajna, započet kroz Convivio međunarodnu ljetnu školu održanu 2004. godine, te ponovo obnovljenu deset godina kasnije u sklopu europskog UrbanIxD projekta. UrbanIxD ljetna škola temeljena je na konceptu i višegodišnjem iskustva radionica 'Interakcija'.
 
Teme održanih radionica odnosile su se na društva u tranziciji; metodologiju dizajna usmjerenog korisnicima; javni prostor; odnose tehnologije, interakcije i edukacije; nevidljive strukture gradova, hibridne gradove i suvremene utopije. Dosadašnje radionice vodili su priznati međunarodni stručnjaci, akademski djelatnici priznatih ustanova za edukaciju u području dizajna, poput Royal Institute of Technology - KTH, Stockholm; Limerick School of Art and Design, University of Limerick; California State University East Bay;  School of Arts and Creative Industries, Edinburgh Napier University; Royal College of Art (RCA), London; Konstfack - University College of Arts, Crafts and Design, Stockholm; Birmingham City University; Coventry University in Design; Swedish Interactive Institute.
 
Do sada je na radionicama sudjelovalo preko 180 studenata i studentica dizajna vizualnih komunikacija, dizajna u novim medijima, interaktivnog dizajna, produkt dizajna, primijenjene umjetnosti, arhitekture, računarstva i informatike, videa i filma, te sociologije sa Sveučilišta u Splitu, Zadru, Rijeci i Zagrebu, te Sveučilišta u Ljubljani i škola za dizajn u Beogradu i Cetinju. Po završetku radionica organizirane su javne prezentacije radova.
 
Kao potvrda značaja i uspjeha ovih aktivnosti govori i velika nagrada 43. zagrebačkog salona - primijenjene umjetnosti i dizajna koja je 2009. godine dodijeljena Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija. Među nagrađenim projektima nalaze se i radovi nastali na spomenutim radionicama. Na bijenalnoj Izložbi hrvatskog dizajna 0910 zajednički projekt nastao na radionici 2010. godine proglašen je najboljim radom u studentskoj kategoriji Koncept. Radionice su održavane i izvan granica Republike Hrvatske, gostujući na Magdalena − Festivalu kreativnih komunikacija u Mariboru, Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, te na Fakultetu likovnih umjetnosti u Cetinju.