predavanje, tribina

Tribina 'Okret prostora' u Zadru


mjesto: Zadar; Dvorana Callegra
organizator: Okret potpora

U četvrtak, 16. svibnja, u 18 sati, u dvorani ex-kina Callegro u Zadru, održava se će javna rasprava 'Okret prostora'. Pozivaju se zainteresirani da se uključe u razgovor kojim će se aktualizirati stanje i raspolaganje javnim prostorima i površinama grada Zadra.

Kroz analizu dosadašnje kulturne politike grada te s naglaskom na razvojne kulturne atribute i suvremene društvene prakse, nastojati ćemo raspraviti slijedeća pitanja:  

Postoji li razvojna strategija grada koja vodi računa o ravnopravnom održivom razvoju njegovih ekonomskih, kulturnih i društvenih dimenzija? Postoji li dugoročna strategija upravljanja gradskim javnim prostorima i površinama, posebno na području uže gradske jezgre?

Kako raspolaganje prostornim resursima vide predstavnici nezavisne kulturne i civilne scene? Koja je uloga (nezavisne) kulture u budućem razvoju grada počevši od poluotoka? Kakav održivi suradnički model predlažu sudionici rasprave?

Na tribini sudjeluju: dipl.ing.arh. Nives Kozulić, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije, dipl.ing.arh. Darko Anton Franceschi, predsjednik Društva arhitekata Zadar, dr.sc. Sven Marcelić i dr.sc. Krešimir Krolo, s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

Organizator je zagovaračka platforma Okret potpora. Program platforme Okret potpora ostvaren je uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.

(M.K., 15.05.2013)