obavijest

Na festivalima Welcome Croatia i Kroatien Kreativ bogat programNa festivalima Welcome Croatia i Kroatien Kreativ, koje slave ulazak Hrvatske u EU, tijekom lipnja održava se bogat i raznolik program.

Koratien Kreativ
U Podunavsko-švapskom muzeju u Ulmu, do 23.lipnja,  postavljena je izložba 'Između Jadrana i Dunava – Kulturna raznolikost Hrvatske' o kulturnoj baštini Istočne Slavonije te izložba osječkog fotografa Damira Rajlea 'Traženje tragova' koja istražuje prošlost i sadašnjost njemačke manjine u Hrvatskoj. U popratnom programu 8. lipnja, održava se 'Hrvatski dan' na kojemu će se predstaviti hrvatsko kulinarstvo, tradicionalna glazba i turizam. Zoran Ferić će u Podunavsko-švapskom muzeju 20. lipnja, godine čitati iz svog romana Kalendar Maja koji je nedavno preveden na njemački jezik i predstavljen na Sajmu knjiga u Leipzigu.

U berlinskom javnom kazalištu za djecu i mlade, Theater an der Parkaue, Gradsko kazalište lutaka Split igrat će predstavu Did i repa 9. lipnja. Iako predstava kao osnovni motiv koristi rusku narodnu priču, ponajviše je inspirirana životom i glazbom Dalmatinske zagore, vrličkim kolom i gangom kroz oči desetogodišnjakinje koja odlazi u posjet didi i babi u Zagoru gdje uči o drugačijem ritmu života, specifičnostima Zagore te kroz sve to polagano sazrijeva.  

Nakon svibanjske praizvedbe komada Ivane Sajko To nismo mi, to je samo staklo, predstava će ponovno igrati u Schauspielhaus u Frankurtu na Majni 17. lipnja. Izvedbi će također prisustvovati Ivana Sajko koja će nakon predstave raspravljati s publikom i umjetnicima. To nismo mi, to je samo staklo nudi pogled u budućnost generacije mladih čiji je život zauvijek obilježen svjetskom gospodarskom krizom.

Na kampusu Sveučilišta u Rostocku 25. lipnja, održat će se predavanje 'Kontinuiranost i cezure u hrvatskoj povijest'  prof. dr. Ludwiga Steindorffa, dugogodišnjeg predavača povijesti Jugoistočne Europe na Sveučilištu u Kielu. Steindorff će govoriti o povijesti Hrvatske, njenim odnosima sa susjednim zemljama te naročito o Hrvatskoj u bivšoj Jugoslaviji i nakon njezinog raspada.  

'Hrvatski tjedan u Frankfurtu'  trajat će od 27. lipnja do 2. srpnja, u prostorima CityForum ProFrankfurt, privatnog udruženja posvećenog promoviranju Frankfurta. Program je osmišljen tako da se u njemu pokaže sva kulturna raznolikost 28. zemlje-članice Europske unije uz klapsko pjevanje, tamburaše i hrvatske gastronomske specijalitete.

Welcome Croatia
U British Library će se 3. lipnja, održati simpozij 'Hrvatski latinisti' na kojemu će uz britanske stručnjake sudjelovati Neven Jovanović s Odsjeka za klasičnu filologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić sudjelovat će na javnom predavanju 'Hrvatsko mjesto u međunarodnom monetarnom sustavu u osvit ulaska u EU' 4. lipnja u organizaciji Službenog foruma monetarnih i financijskih institucija (OMFIF) u Armourer's Hall koji je već ugostio tridesetak guvernera iz cijelog svijeta.

Hrvatska će sudjelovati na izložbi 'Atlas neizgrađenog svijeta' koja traje od 7. do 27. lipnja, e je dio međunarodne selekcije Londonskog festivala arhitekture. Na Bartlettu, dijelu University College London koji se bavi izgrađenim okolišem, bit će izložen model prijedloga rješenja novog putničkog terminala na zagrebačkom aerodromu Pleso.

Od 10. do 21. lipnja, u zgradi Southwark Council održat će se velika izložba hrvatske arhitekture od modernizma do danas 'Između utopije i pragmatizma: Arhitektura i urbanizam u Jugoslaviji'. O izložbi će govoriti pisac i kritičar Maroje Mrduljaš fokusirajući se na ideje iza doba eksperimentiranja i modernizacije te analizirati odstupanja od ortodoksnih predodžbi o modernizmu kroz prizmu kulturnih i društvenih kontradikcija bivše Jugoslavije.

Međunarodna arheološka konferencija 'Hrvatska na raskrižju' koja se održava 24. i 25. lipnja,  u Europe House propitkivat će povezanost Hrvatske sa susjednim narodima i kulturama od prapovijesti do srednjeg vijeka u organizaciji uglednih britanskih profesora arheologije Vincea Gaffneyja, Prestona Miraclea, Joanne Sofaer i Davida Davisona koji svi trenutno rade na arheološkim istraživačkim projektima u Hrvatskoj. Isto tako će od 18. do 25. lipnja, u Europe House gostovati izložba 'Hrvatsko arheološko nasljeđe' te će mladi gitarist Srđan Bulat ondje održati koncert 25. lipnja.

Tijekom lipnja će se u Peak National Parku graditi istarski kažun koji će ostati trajni podsjetnik na hrvatsko pristupanje Europskoj uniji. Program festivala Welcome Croatia će završiti 30. lipnja zvonjavom u crkvi u Hampsteadu nedaleko od ambasade RH što je tradicionalan način obilježavanja značajnih događaja u Velikoj Britaniji.

(M.K., 21.05.2013)