novo izdanje

The Dwarfing of Europe?


organizator: European Cultural Foundation (ECF)

U svibnju European Cultural Foundation (ECF) objavila je prvu u seriji publikacija koja ispituje ulogu Europe u promjenjivom globalnom kontekstu, iz perspektive stručnjaka na polju kulture iz čitavog svijeta - The Dwarfing of Europe? Izdanje je dostupno za besplatno preuzimanje.

U publikaciji sudjeluju autori s Balkana, Bliskog Istoka, iz Bjelorusije i Azije koji se bave pitanjem identiteta, pobjeda i mana kontinenta. Stoljećima, Europa se smatrala centrom svijeta. To se mijenja, a Europa se bori kako bi se pomirila s promijenjenom stvarnosti. Do sad su se diskusije usmjerile na opipljive aspekte kao što su kamatne stope i deficiti. No sad se postavljaju neka od jednako važnih pitanja:
- kakav će to učinak imati na europski kulturni identitet?
- da li europsko zrcalo nudi jednake odraze kao i zrcalo njegovih susjeda?
- kako to utječe na način kako Europa vidi samu sebe?

U ovoj se seriji okrećemo našim susjedima kako bismo dobili iskreni pogled o Europi izvana, s ciljem da se ojača i proširi rasprava o Europi s naglaskom na kulturu. Njihov nam uvid može pomoći prilikom oblikovanja novih narativa za Europu.

Prvo izdanje u seriji uključuje priloge sljedećih autora:
- Shreela Ghosh – bivša članica vijeća ECF-a (2007-2011) te direktorica za umjetnost British Council za južnu Aziju;
- Basma El Husseiny – umjetnička menadžerica i kulturna aktivistica uključena u podršku nezavisnih kulturnih projekata i organizacija u arapskoj regiji u posljednjih 20 godina;
- Peter Vermeersch – profesor političkih znanosti na University of Leuven, Belgija, koji je objavio niz publikacija na temu etničkih mobilizacija, politika prema manjinama, nacionalizma i demokracije na području centralne Europe i Balkana;
- Iryna Vidanava – nezavisna novinarka, novomedijska aktivistica i povjesničarka iz Minska, Bjelorusija.

The Dwarfing of Europe? - PDF

(I.P., 07.06.2013)