radionica, kolonija

Radionica za pripremu i koordinaciju projekta Europske prijestolnice kulture


vrijeme: 19.06.2013. - 20.06.2013.9,00
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
organizator: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u prostoru 'Školice', u srijedu i četvrtak, 19. i 20. lipnja, Ministarstvo kulture organizira Radionicu za pripremu i koordinaciju projekta Europske prijestolnice kulture. S obzirom na iznimno zahtjevne i opširne pripreme koje se postavljaju pred sve gradove potencijalne kandidate, radionica je namijenjena predstavnicima lokalne i regionalne samouprave koji će u svojim gradovima / regijama biti zaduženi za projekt EPK.

Dvodnevna intenzivna radionica će pružiti detaljne informacije o zahtjevima kandidature za Europsku prijestolnicu kulture, kulturnom, društvenom i gospodarskom angažmanu i sinergiji u procesu pripreme i slaganju troškovnika. S obzirom na iskusne predavače, gospođu Mary McCarthy koja je uspješno vodila projekt Europske prijestolnice kulture u Irskoj 2005. godine (Cork) te je bila članica Vijeća koje donosi odluke o izboru EPK i Else Christensen Redzepovic koja je vodila cijeli tim za višegodišnje pripreme i završnu aplikaciju za danski grad Sonderborg 2017. godine, hrvatski će predstavnici lokalne i regionalne uprave i samouprave imati priliku postaviti sva praktična pitanja koja se tiču kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Uz Republiku Hrvatsku, priliku da istakne Europsku prijestolnicu kulture dobila je i Irska te se ovom radionicom otvara i prilika za daljnje povezivanje, stvaranje kontakata i aktivnosti između hrvatskih i irskih gradova kao jednom od preduvjeta za uspješnu aplikaciju za projekt Europske prijestolnice kulture 2020. godine.
 
Else Christensen Redzepovic ; Voditeljica projekta Sønderborg 2017, Europska prijestolnica kulture. Kandidatura je plod suradnje između grada Sønderborg i dansko-njemačke regije Jutland and Schleswig-Holstein. Else Christensen Redzepovic je surađivala s brojnim priznatim organizacijama diljem svijeta kao što su: Ujedinjeni narodi, Britanska ambasada u Pekingu, Institut za međunarodnu politiku u Beču, Europska komisija, Dansko ministarstvo za prehrambenu industriju, Grad Melbourne, Sveučilište Melbourne, Aalborg kulturni i kongresni centar, Regija Sonderjylland i Ribe, Sveučilište Twente, Sveučilište Južne Danske itd.

Mary McCarthy; Direktorica National Sculpture Factory (NSF), Cork Irska.
Prijašnja profesionalna iskustva vezana su za rad na EPK Cork 2005, jednom od uspješnijih primjera realizacije programa EPK, te je radila i u Izbornom vijeću APK pri Europskoj komisiji. Izvan EPK iskustva, bila je vezana uz sl. institucije:  Irish Museum of Modern Art, Kerlin Gallery u Dublinu, Vlada Irske, IMMA (Irish Museum of Modern Art) i Cork Film Festival.
Program radionice

(M.K., 17.06.2013)