obavijest

Vijeće ministara postiglo kompromis oko filma, televizije i online uslugaNa sjednici Vijeća ministara, održanoj 13. lipnja, dogovoren je kompromis oko kulturalnog izuzeća audiovizualnih djelatnosti, uključujući filma, televizije i online usluga iz trgovačkih pregovora između EU i SAD-a.

Nakon 13 sati usuglašavanja ministri trgovine 27 zemalja Europske unije postigli su kompromisno rješenje koje poštuje zahtjev europske kulturne i filmske zajednice i civilnog društva za kulturalnim izuzećem audiovizualnih djelatnosti. To u konačnici znači isključenje filmske, televizijske i online djelatnosti iz trgovinskih pregovora između EU i SAD-a koji bi trebali početi ovoga ljeta. Ova odluka također je u skladu s nedavnom savjetodavnom odlukom Europskog parlamenta, koji se dvotrećinskom većinom izjasnio o izuzeću audiovizualne djelatnosti.

Neimenovani izvor iz Europske komisije na france24.com kompromis je objasnio kao formulu koja ne uključuje, ali ni isključuje izuzeće. To znači da će audiovizualni sektor biti isključen iz inicijalnih pregovora, ali Europska komisija imat će pravo inicirati svaku temu ukoliko za time bude potrebe.

Gđa Nicole Bricq, ministrica trgovine Republike Francuske, koja je inzistirala na prinicipu isključenja audiovizualnog sektora iz mandata pregovora, pozdravila je ovakav ishod objasnivši kako se izuzeće filma, televizije i Interneta u stvari – dogodilo. Eventualno naknadno uključivanje ovog pitanja u budućnosti zahtijevati će jednoglasnu odluku. Dođe li do toga procedura će biti ista – od Francuske će se tražiti da glasa, a njezin će odgovor biti NE, izjavila je ministrica Bricq.

Povjerenik za trgovinu Europske komisije Karel de Gucht tijekom ranijih faza pregovora ponudio je ministrici Bricq mogućnost da se oko audiovizualnog postigne dogovor između SAD i ostatka EU, koji međutim ne bi obavezivao Francusku. Ministrica Bricq odbila je ovu ponudu objasnivši da će Francuska nastaviti odbijati sve prijedloge koji ne štite kulturnu proizvodnju na razini čitave Europe.

Povjerenik Karel de Gucht također je zadovoljan dogovorenim kompromisom, jer po njegovom mišljenju omogućuje fleksibilnost i povratak na ovo pitanje, ukoliko to situacija tijekom odvijanja pregovora bude zahtijevala.

Podsjetimo da je kulturalno izuzeće princip koji je prva definirala i krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća uspješno promicala Francuska tijekom tzv. Urugvajske runde pregovora Svjetske trgovinske organizacije (WTO) o liberalizaciji svjetske trgovine. Ono predstavlja zakonski temelj postojanju svih - ne samo francuskih, nego i europskih subvencija audiovizualnoj djelatnosti. Kulturalno izuzeće u konačnici je odgovorno za očuvanje europskog audiovizualnog sektora, sa svim njegovim gospodarskim i kulturnim učincima.

Sam mandat za pregovore i njegovi detalji zbog efikasnosti pregovora službeno su klasificirani kao tajna. Iz izvora bliskih Komisiji saznajemo kako je središnja intencija američke strane bila ponuditi Europi održanje svih postojećih potpora vezanih uz postojeće medijske servise, no uz potpunu liberalizaciju internetskog audiovizualnog servisa i uz zabranu uvođenja novih regulativnih mjera u servise koje Google, Amazon i Netfix trenutno razvijaju u sklopu svojih strateških planova za prodor na nova tržišta. U ovom trenutku, a kako slijedi iz ranije opisanog, EU nije na sebe preuzela takvu obvezu, niti je izgledno da će je preuzeti.

Izvor: www.havc.hr

(I.P., 17.06.2013)

Tagovi: eu, film, tv