Preskočite na glavni sadržaj

7. susreti Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva

U četvrtak i petak, 14. i 15. svibnja, u Muzeju grada Splita, održavaju se Susreti Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva, koji će ugostiti 80-ak sudionika i u kojem će se održati šest predavanja i projekcija dva filma s aktualnim temama iz različitih segmenata konzervatorsko-restauratorske struke.
vrijeme: 14.05.2015.
mjesto: Split; Muzej grada Splita, Papalićeva
url: http://hrmud.hr
Kao zanimljivost ove je godine organizirana radionica za djecu pod nazivom Mali restauratori u Muzeju grada Splita. Dok 'veliki restauratori' na predavanjima razmjenjuju iskustva djeca će od različitih ulomaka, za koji bi smo na prvi pogled rekli da ih je nemoguće oblikovati u predmete, restauratorskim zahvatima izraditi predmete koje možemo vidjeti u muzejskim vitrinama. Restauracija je posao istraživanja, razmišljanja, strpljenja ali i puno zabave te velikog zadovoljstva 'kada iz ničega nastane nešto, i to nešto lijepo!'. Po završetku radionice radove će ocijeniti stručna komisija te će najboljim 'malim restauratorima' dodijeliti priznanja. Pozivamo djecu da u četvrtak u 13:45 otkriju tajne koje skrivaju muzejski konzervatorsko-restauratorski odjeli.

Susrete već tradicionalno prati i Izložba plakata sa tridesetak radova iz petnaest muzejskih i galerijskih ustanova iz cijele Hrvatske na kojima su prikazani postupci zaštite, restauriranja i istraživanja brojnih predmeta iz različitih razdoblja. Izložbom je obuhvaćena arheološka, povijesno-umjetnička, tehnička i etnološka građa izrađena od različitih materijala. Upoznajte se s tekućim konzervatorsko-restauratorskim radovima hrvatskih muzeja koji su toliko raznoliki i zanimljivi upravo zbog različitih vokacija muzeja u kojima se odvijaju.

Na izložbi otkrijte između ostalog, čime su se učvršćivali metalni ukrasi na pretpovijesnoj keramičkoj posudi, kakav 'manevar“ su zahtijevala dva sarkofaga iz Salone, kako izgleda stakleno posuđe nakon brodoloma, što su 'holubinke' a što 'dalmatike', kako su u naše muzeje dospjeli japanski kaligrafski natpis i oslikani kineski paravan, kako anđelu vratiti krila te kako je Sv. Joakim postao vrtni patuljak.

Izložba će u prostoru Galerije Emanuel Vidović biti otvorena od 14. svibnja do 5. lipnja.