obavijest

Ansambl LADO gostuje u Njemačkoj


vrijeme: 05.07.2013. - 07.07.2013.
mjesto: Njemačka; Rudolstadt

Ansambl narodnih plesova i pjesma Hrvatske LADO, od 5. do 7. srpnja, u okviru festivala Kroatien Kreativ 2013., gostuje na najvećem festivalu plesa i folklora u Njemačkoj, koji se od 1991. godine održava u Rudolstadtu, u saveznoj pokrajini Thüringen.

U obrazloženju umjetničkog direktora festivala u Rudolstadtu stoji da nijedna zemlja Europe nema toliko upisa u popis UNESCO-ove svjetske kulturne baštine kao Hrvatska te da su upravo zbog te kulturne raznolikosti pozvali pedesetak članova Ansambla LADO koji će predstaviti različite dijelove hrvatske kulturne baštine u vidu plesa, pjevanja i instrumentalne glazbe.

Program plesnog koncerta bit će sastavljen od raznolikih koreografija koje obuhvaćaju plesnu i glazbenu tradiciju različitih hrvatskih regija. Cjelovečernji plesni koncerti LADO-a održat će se 5. srpnja, u 22,30 sati te 6. srpnja, u 17, 30 sati, na Große Marktbühne, glavnoj otvorenoj pozornici festivala.

Program vokalni-instrumentalnog koncerta nazvan je 'Lijepo pjeva za lugom djevojka', u spomen velikom maestru Emilu Cossettu, bez čijih je djela nezamisliv glazbeni repertoar Ansambla LADO, koji će isti program izvesti i u Kneževom dvoru na Dubrovačkim ljetnim igrama. Koncert na kojemu će izvesti, između ostalih Cossettove Ladarke, započet će u nedjelju 7. srpnja, u 12 sati, na Große Marktbühne.

Uz nastupe na festivalu, LADO će u Rudolstadtu održati i radionicu hrvatskih tradicionalnih plesova u subotu, 6. srpnja, u 14 sati te, kao jedan od vrhunaca ovogodišnjeg programa, nastupiti i na svečanom zatvaranju festivala, u nedjelju, 7. srpnja, u 17,15 sati.

(M.K., 04.07.2013)