predstavljanje

Culturefighter – online platforma za kulturu EuropeNezavisna filmska kompanija iz Košica, Slovačka, pokrenula je novi projekt Culturefighter, online platformu koja kroz serije intervjua nastoji mapirati kulturna događanja na području čitave Europe.

Ideja za stvaranje projekta nametnula se nakon što su Košice postale europska prijestolnica kulture 2013., što je potaknulo velike kulturne inicijative i programe kulturne regeneracije, no ujedno pokazalo poteškoće u traženju konkretnih informacija o širokom rasponu različitih iskustava. Iz toga je proizašla inicijativa za kreiranje baze podataka vlastitih iskustava.

Kroz seriju intervjua, od kojih je svaki usmjeren na konkretnu studiju slučaja, Culturefighter nastoji mapirati iskustva s konkretnim kulturnim inicijativama na različitim mjestima. Culturefighter gradi bazu podataka praktičnih primjera koji su besplatno dostupni javnosti, te na taj način služi kao interaktivni priručnik svakome tko želi implementirati svoje ideje na kreativnom području.

Culturefighter pokreće znatiželja prema:
- konkretnim učincima kulturnih inicijativa, kulturnih politika i kreativnih industrija na konkretna mjesta u Europi;
- utjecajima projekata kulturne regeneracije (kao npr. europska prijestolnica kulture ili manje inicijative);
- faktorima koji utječu na ove utjecaje;
- pozitivnim i kritičkim procjenama ovih utjecaja od strane djelatnika uključenih u područje;
- važnosti kulture u životima europskih gradova i regija te njihovih stanovnika;
- obrazloženju za javna i privatna ulaganja u kulturi i kreativnosti.

Culturefighter istražuje ove teme kroz intervjue s praktičarima, aktivistima, istraživačima, akademicima, političarima, s naglaskom na konkretne primjere iz raznolikih okruženja (npr. zapadna i istočna Europa, veliki i mali gradovi itd.).

Culturefighter proizvodi izvorni sadržaj u različitim medijima (video, audio, tekst).

(I.P., 12.07.2013)