novo izdanje

The Invisible Hand – novo izdanje


organizator: IETM

'The Invisible Hand', prva publikacija u seriji 'Fresh Perspectives' koju je izdala međunarodna mreža za suvremenu izvedbenu umjetnost IETM, bavi se pitanjem odnosa umjetnosti i ekonomije. Izdanje predstavlja analize umjetničkih projekata te ih pozicionira u širi društveni kontekst, a dostupno je za besplatno preuzimanje.

Serija 'Fresh Perspectives' istražuje kako umjetnici odgovaraju na ključna pitanja današnjeg društva. Mission Models Money’s Charlie Tims i Shelagh Wright analizirali su umjetničke projekte koji se izravno bave problemima ekonomije, novca ili ekonomske razmjene. Razmatrali su kako se ovi projekti reflektiraju na današnje ekonomsko i društveno okruženje.

'Niti umjetnici niti kulturni sektor nisu odvojeni od gospodarstva. Odgovor na nejednakost demokratskih oslobođenja i klimatskih promjena nije jednostavno više umjetnosti. Već radije drukčije mjesto umjetnosti… Umjetnost ne samo kao input ili output ekonomije, već umjetnost koja izaziva pretpostavke na kojima se ekonomija bazira.'

Utemeljena na analizi aktualnih tendencija u ekonomiji i ekonomskoj teoriji, 'The Invisible Hand' promatra konkretne primjere inovativnih i zanimljivih praksi, prema prijedlogu članova IETM-a i na temelju rasprava koje su se vodile u Zagrebu i Dublinu. Publikacija nastoji dati inspiraciju da se promisli vlastiti rad i njegovo mjesto u današnjem svijetu.

'The Invisible Hand' podijeljena je u 3 dijela:
- 1. Društvena ekonomija;
- 2. Nevidljiva ruka;
- 3. Umjetnost u tranziciji.

'The Invisible Hand' - PDF

(I.P., 29.08.2013)