najave

Zagreb za Kamensko


vrijeme: 27.09.2013. 12,00
mjesto: Zagreb; Kulturno informativni centar (KIC), Preradovićeva 5
organizator: Kulturno informativni centar / Udruga Kamensko

U petak, 27. rujna, s početkom u 12 sati, u Kulturno informativnom centru (KIC), održava se manifestacija Zagreb za Kamensko. Manifestacija se simbolički održava na dan kada je, prije tri godine, tvornica Kamensko, nekadašnji div tekstilne industrije u Jugoslaviji, otišla u stečaj.

Tog dana prije tri godine pale smo na dno dna. Bilo je očajno. Bio je to naš kraj bez ikakvog nastavka. I onda mijenjajući sebe, promijenio se naš svijet. Odlučile smo biti hrabre i dići se s dna... ovim riječima otpuštene tekstilne radnice propale industrije Kamensko opisale su nedavno svoju trogodišnju borbu za radna mjesta i zaostale plaće. Mali dio radnica uspio se zaposliti, međutim većina ih je i dalje bez posla. Udrugu Kamensko osnovale su 2011. sa svrhom zajedničkog djelovanja i međusobne podrške u egzistencijalnoj i emotivnoj krizi.

Članice Udruge na modnoj reviji predstavit će novu kolekciju odjeće, koju su same kreirale i šivale. Nakon revije slijedi tribina Novo žensko radništvo. Tribina se bavi diskriminacijom žena na tržištu rada i u poslovnom svijetu, utjecajem ekonomske krize na žene koje su izgubile posao u realnom sektoru te sveopćom devastacijom radništva.

Na tribini sudjeluju Tatjana Dalić, Zdenka Lončar, Violeta Staničić i Sandra Švaljek.

Govornice će pokušati sažeti prijedloge i inicijative za poboljšanje položaja žena na tržištu rada i stvaranje novih radnih mjesta. Moderatorica tribine je Nada Far.

Zagreb za Kamensko dio je inicijative da 27. rujan postane tradicionalni Dan zagrebačkog ženskog radništva.

(I.P., 24.09.2013)