Preskočite na glavni sadržaj

Ciklus predavanja o Mariji Jurić Zagorki / ženske autobiografije

U sklopu ciklusa predavanja o Mariji Jurić Zagorki, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, u četvrtak, 29. listopada, u 19 sati, Marija Ott Franolić održat će predavanje 'Ženske autobiografije'.
vrijeme: 29.10.2015. 19,00
mjesto: Zagreb; Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Dolac 8
url: http://www.zenstud.hr
Predavanje se održava u suradnji s Udrugom Zamisli s kojom surađujemo na projektu Obična čitateljica. Ovim projektom želimo potaknuti čitanje među slabovidnim i slijepim osobama, u okviru aktivnosti koje se održavaju u Memorijalnom stanu MJZ.

Ženske nam autobiografije otkrivaju prohujale ženske živote, otvaraju prozore njihovih misli, čežnji i stremljenja. Kako su živjele žene u prošlosti i što su zapisivale o svojim životima? Jesu li autobiografije mogle biti njihova utočišta – mjesta za zapisivanje zabranjenih, nedoličnih misli, ili su i u tekstu zadovoljavale nametnute konvencije, te koje su teme ostale nenapisane, neizrečene? Što nam te autobiografije mogu reći o njihovim autoricama i kako se njihove misli i teme odnose na žene danas? Koje su žene pisale autobiografske tekstove i kome su ih namijenile? To su samo neka pitanja na koja će Vam ovo predavanje pokušati dati odgovore.

Marija Ott Franolić doktorirala je na ženskim autobiografskim tekstovima i ženskoj povijesti, te je sudjelovala u izradi Nacionalne strategije poticanja čitanja.