predavanje, tribina

Chris Dercon: Upravljanje institucijama kulture u 21. stoljeću


vrijeme: 08.11.2013. - 09.11.2013.
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
organizator: Muzej suvremene umjetnosti

U petak 8., i subotu, 9. studenog, u Dvorani Gorgona MSU-a, održava se javno predavanje i radionice Chrisa Dercona, ravnatelja londonskog muzeja Tate Modern i njegovih suradnika Donalda Hyslopa i Kasie Redzisz: Upravljanje institucijama kulture u 21. stoljeću.
petak, 8. 11. 2013, u 18, 00 sati, Dvorana Gorgona

Predavanje Chrisa Dercona 'Upravljanje institucijama kulture u 21. stoljeću' bavi se ulogom muzeja u društvu, te izazovima predstavljanja suvremene umjetnosti i upravljanja galerijama. Gospodin Dercon iznijet će svoju viziju razvoja i budućnosti Tate Modern te pokušati približiti sudionicima koncept 'besplatne umjetnosti', umjetnosti kao javnog dobra, izazova i trendova prezentacije umjetnosti na primjeru galerije kojom upravlja.
Chris Dercon svojevrsna je zvijezda u svijetu kulturnog menadžmenta, naveliko tražen i pozivan predavač diljem svijeta. Njegov moto je: 'Kad se jednom uspostavi red, sve se može ispremetati'. Imao je vodeću ulogu u dinamičnom razvoju i upravljanju nekolicine drugih važnih međunarodnih kulturnih institucija, poput: P.S. 1 u New Yorku, The Witte de With Centre for Contemporary Art i Museum Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu, kao i Haus der Kunst u Münchenu.
 
subota, 9. 11. 2013, 10,00-15,00 sati, Dvorana Gorgona

Na radionicama u tri sesije propitivat će se odnos između starih i novih institucija, malih i velikih udruženja, nevladinih organizacija i ustanova kao i relacija između privatne i javne umjetnosti općenito. Poseban fokus je na implementacijskim i financijskim izazovima koncepta 'besplatne umjetnosti'. Ujedno, na radionicama će biti riječi o ulozi različitih kulturnih institucija u urbanističkom razvoju te kako poticati uključivanje i razvoj partnerstva s lokalnom zajednicom.
Predavanje i radionice su namijenjeni stručnoj i široj javnosti. Ulaz besplatan.
 
Organizatori događanja su: Ministarstvo kulture RH, Veleposlanstvo RH u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske uz potporu Ministarstva kulture RH i MSU.

(M.K., 05.11.2013)