predavanje, tribina

Predavanje o projektu Europske prijestolnice kulture / Siena 2019


vrijeme: 06.12.2013. 18,00
mjesto: Zagreb; Talijanski institut za kulturu, Preobraženska 4

Na poziv Ministarstva kulture, Pier Luigi Sacco, voditelj projekta Europske prijestolnice kulture - Siena 2019, u petak, 6. prosinca, u 18 sati, u Talijanskom institutu za kulturu, održat će predavanje 'Kultura kao generator ljudskog razvoja i gospodarskog rasta'.

Pier Luigi Sacco će također u subotu 7. prosinca 2013. godine od 10 do 13 sati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Mimara (Rooseveltov trg 5, 10 000 Zagreb) održati predavanje pod nazivom"Siena 2019 – Pripreme za Europsku prijestolnicu kulture i projekt prijestolnice kulture u okviru politike 'Strukturnih fondova EU' povodom mogućnosti kandidature hrvatskih gradova za naslov Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu.

Siena je ovih dana ušla u uži izbor za Europsku prijestolnicu kulture 2019. godine sa šest drugih gradova Italije u čemu je ključnu ulogu igrao i Pier Luigi Sacco, profesor kulturne ekonomije na Sveučilišnom institutu za moderne jezike (IULM) u Milanu, dekan Fakulteta za umjetnost, trgovinu i kulturnu baštinu te član Europske mreže stručnjaka u kulturi (EENC - European Expert Network on Culture). K tome je savjetnik za ekonomski i kulturni razvoj Venecije, Firence, Lillea i Tirani, kao i konzultant talijanske Vlade.

U svojim se istraživanjima fokusira na kulturnu ekonomiju u postindustrijskom razdoblju, kao i na kulturne i kreativne industrije. Prema Saccu, istraživanje nematerijalnih dobara mora postati dio nove ekonomske politike kojom umjetnost ujedno može doprinijeti društvenom napretku zahvaljujući suradnji znanstvenika, poslovnih ljudi i lokalne zajednice koja je neophodna za društveni i ekonomski razvoj na svim administrativnim razinama.
 
 

(M.K., 03.12.2013)