Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Karneval 2016' u Rijeci

U riječkoj Galeriji Principij, u subotu, 20. veljače, u 12 sati otvara se izložba 'Karneval', u organizaciji Fotosaveza Primorsko-goranske županije. Izložba ostaje otvorena do 26. veljače.
vrijeme: 20.02.2016. 12,00
mjesto: Rijeka; Galeriji Principij, Pod voltun 4
Karneval je danas masovna i neizbježna pojava koja pokreće mnoštvo ljudi, mnoštvo grupa koje su organizirane i žive samo u doba maškara. Energija koja se komprimira tijekom godine u ovome se karnevalskom dobu  silovito i snažno oslobađa. Oslobađa se kroz boju, kroz kostim, kroz masku. Oslobađa se smisao i poruka u scenskim nastupima pojedinca, u alegorijskim  instalacijama.

Duh maske, duh preoblačenja i javno manifestiranje danas imaju novo značenje u odnosu na izvorni karnevalski ritual.  Manje-više, neka su  vrsta urbanog folklora, a tradicijski ili izvorni oblik pokladnih običaja još možda susrećemo po seoskim, ruralnim područjima. Sve u svemu,  pa bio to karneval izvornog oblika ili neka od inačica suvremenog pristupa,  on u osnovi jest mogućnost da na trenutak budemo netko drugi. Mijenjamo svoje ja ili je pravilnije ustvrditi da  samo mijenjamo manifestni oblik svoga identiteta.

Dakle, od sela do sela,  od mjesta do mjesta,  ideja i realizacija obilježavanja poklada je drugačija i na toj smo ideji,  da zabilježimo  različitosti tumačenja i obilježavanja istog događaja,  raspisali fotografski natječaj pod nazivom Karneval 2016. Tema je, makar što se tiče fotografiranja, vrlo podatna i neiscrpna. Unatoč tomu što se naizgled svake godine ponavljaju kostimi i neobične  maskirane spodobe,  upravo je to i izazov za fotografskog autora -  tražiti originalna snimateljska rješenja.

Na raspisani natječaj 'Karneval 2016.' prijavilo se 44 autora s 432 fotografije u dvije kategorije i to Povijesni vremeplov, karnevalski običaji naše Županije u proteklim vremenima (starije od 1996.). Tu su fotografije priložili: Edvard Primožić, Miro Dežulović, Andrej Turina i Irena Perinčić Mohorić. Fotografije ovih četvoro vrijednih arhivista sežu u daleku 1912. pa sve do 1990.  godine i svi oni dobivaju zahvalnicu od organizatora. 
Druga kategorija je Karneval 2016.  s dvije teme: a) Portret i b) Karnevalski događaj.

Upravni odbor Fotosaveza Primorsko-goranske županije u sastavu: Ranko Frka, Mladen Matunci i Borislav Božić imao je ulogu prosudbenog povjerenstva.  Pregledao je sve pristigle fotografije i od svakog je autora odabrao najmanje jednu fotografiju za izložbu. Od odabranih fotografija izdvojene su najbolje za nagrade i pohvale. Najbolji u temi Karnevalski događaj proglašen je Mirko Menalo s  fotografijama: 'Zvončarska smotra' i 'Dječja karnevalska povorka', a u temi Portret pobjednica je Gordana Kvajo s fotografijom 'Spava mi se'. Pohvaljeni su: Davor Tijan za fotografiju 'Riječki karneval', Vladimir Major za fotografiju 'Šarenilo' i Jadranka Herak za fotografiju 'Boje lica'
.
U kategoriji mladih autora najboljom je proglašena Majda Anić s fotografijom 'Gosti', a pohvalu dobiva Damjan Jelenović za fotografiju 'Iza malog ekrana'.