Preskočite na glavni sadržaj

Dalibor Martinis: Request_reply.DM/2077

Dalibor Martinis: Request_reply.DM/2077
U petak, 18. ožujka, u 19 sati, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, u sklopu ciklusa site specific izložbi, otvara se izložba Dalibors Martinis pod nazivom 'Request_reply.DM/2077'. Kustosica izložbe je Leila Topić, a izložba ostaje otvorena do 17. travnja.
vrijeme: 18.03.2016. 19,00
mjesto: Zagreb; Umjetnički paviljon, Trg kralja Tomislava 22
url: http://www.umjetnicki-paviljon.hr
Martinis, ovoga puta, pretvara izložbeni prostor Umjetničkog paviljona u jedinstveni audio-vizualni ambijent u kojem će se projicirati dvadeset kratkih filmova snimljenih u posljednje dvije godine. Posrijedi je svojevrstan nastavak dijaloga umjetnika sa samim sobom u kojemu Martinis oblikuje odgovore u formi kratkih filmova koji nisu povezani narativnim slijedom nego su nastali kao odgovor na unaprijed osmišljena Martinisova pitanja. Pri tom su pitanja ponekad retorička, ponekad upućuju na prirodu našeg svijeta, umjetnikovu svijest ili mogućnosti promjena društvenih poredaka.

Filmovi/odgovori na pitanja snimana su na lokacijama diljem svijeta: od Rio de Janeira, Pariza, Sjedinjenih Američkih Država ili Ukrajine. Oni su, ponekad, duhoviti, ponekad socijalno angažirani, problematiziraju univerzalna ljudska pitanja ili su pak krajnje osobna no, zahvaljujući Martinisovoj vještini komuniciranja s publikom, odnosno istančanoj i prepoznatljivoj vizualnoj estetici, uvijek odmiču gledatelja iz zone ugode i potiču na razmišljanje. Projektom posebno osmišljenim za Umjetnički Paviljon, Dalibor Martinis, kroz teorijsko propitivanje i analizu medija filma, problematizira samu društvenu praksu proizvodnje značenja i smisla te proizvodnje i potrošnje vrijednosti u kontekstu svijeta medijske realnosti.

Izložba u Umjetničkom paviljonu 'uvod' je u veliku Martinisovu retrospektivu koja će se održati na jesen 2016. godine u Muzeju suvremene umjetnosti. Cijeli projekt zajednički rade Umjetnički paviljon i Muzej suvremene umjetnosti.
Više