Preskočite na glavni sadržaj

Izložba fotografija 'Neplodna tla'

Izložba fotografija 'Neplodna tla' autorice Sandre Vitaljić, otvara se u subotu, 19. ožujka, od 18 sati, u Centru vizualnih umjetnosti Batana u Rovinju. Izložba ostaje otvorena do 6. travnja.
vrijeme: 19.03.2016. 18,00
mjesto: Rovinj; Centar vizualnih umjetnosti Batana, Trg brodogradilišta 2
url: http://www.cvu-batana.com
Pejzaži na fotografijama iz serije 'Neplodna tla' obilježeni su traumom, povijesnim događajima i ljudskim iskustvom. Šume, polja ili rijeke, dio su narodnih bajki i mitova, no postali su dio političke retorike i davali legitimitet sustavima i ideologijama. Imena poput Jasenovca i Bleiburga nadišla su svoju topografsku referentnost, te sa svakim spominjanjem uključivala različite moguće interpretacije i kontekstualizacije. Zanimala su me mjesta koja je politička retorika obilato koristila u svojim huškačkim govorima tijekom 90-tih, mjesta institucionaliziranog sjećanja, kao i ona koja nikada neće biti obilježena nekom spomen pločom. Slično kao nakon II svjetskog rata, i nakon rata u bivšoj Jugoslaviji politike sjećanja označavale su ono čega se treba sjećati, a potiskivale ono što je bilo poželjno zaboraviti. Serijom fotografija Neplodna tla nastojim kreirati mjesto sjećanja unutar prostora fotografije, alternativni memento kojeg ne kreira ideologija, već potreba da se otvori prostor sjećanja i za žrtve koje nikada neće dobiti svoj mjesto u oficijelnoj kulturi pamćenja. Sandra Vitaljić


Sandra Vitaljić rođena je u Puli. Magistrirala je fotografiju na Akademiji za film i TV (FAMU) u Pragu, a na istom fakultetu doktorirala je iz područja povijesti i teorije fotografije. Zaposlena je kao izvanredna profesorica na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. U sklopu umjetničke rezidencije CEC ArtsLink boravila je u Ansel Adams Center for Photography u San Franciscu (1997.). Dobitnica je Fulbright stipendije (Rochester Institute of Technology, 2006/7.), CCN Award (Graz) i prve nagrade na natječaju za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@MSU. Objavila je knjige "Neplodna tla" i "Rat slikama - Suvremena ratna fotografija". Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.