najave

Dani otvorenih vrata NSK od 17. do 20. veljače


vrijeme: 17.02.2014. - 20.02.2014.
mjesto: Zagreb; Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p.

U okviru Dana otvorenih vrata, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, od 17. do 20. veljače, tradicionalno predstavlja hrvatsku kulturnu baštinu, ove godine putem izložbe o NSK, a organizirat će i obilazak knjižnice i njezinih zbirki te poseban program Zbirke muzikalija audiomaterijala.

Izložba 'Jeste li znali? Iz almanaha hrvatske kulture' predstavit će najznačajnije, najzanimljivije i najintrigantnije podatke iz Knjižnice i o Knjižnici kroz dvadesetak postera s faktografskim, bibliografskim i digitaliziranim sadržajima. Nakon završetka Dana otvorenih vrata i proslave Dana Knjižnice, 21. veljače, izložba će dobiti i svoje virtualno izdanje.

U sklopu obilaska moći će se razgledati Zbirka rukopisa i starih knjiga, Grafička zbirka, Zbirka zemljopisnih karata i atlasa, Zbirka muzikalija i audiomaterijala, Zbirka inozemne Croatice te Zbirka knjižnične građe o Domovinskome ratu. Obilasci Knjižnice traju oko jedan sat, obvezne su prijave e-poštom, a na kraju svakog obilaska prikazat će se film Hrvatske radiotelevizije 'I to je Hrvatska – Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu' Roberta Knjaza.

Zbirka rukopisa i starih knjiga, utemeljena 1894. kao poseban odjel Kraljevske sveučilišne knjižnice, otvorit će vrata za svoje rukopisne i tiskane hrvatske glagoljične spomenike, kao i tiskanu građu starih hrvatskih autora.
 
Grafička zbirka dat će uvid u grafičke mape u izdanju Knjižnice, a Zbirka zemljopisnih karata i atlasa nekoliko najvrjednijih karata, knjiga i atlasa iz Zbirke Novak, koja je većim je dijelom darovana Knjižnici krajem 2012. To je i svojevrsna uvertira u veliko predstavljanje i objavu djela iz Zbirke Novak koje Knjižnica planira ostvariti u 2015.
 
Posjetitelji će u Zbirci muzikalija i audiomaterijala, nastaloj 1945. izdvajanjem notne građe od knjižnoga tekstualnog fonda NSK, moći vidjeti izbor glazbene građe iz fonda, odabrane autografe iz ostavština hrvatskih skladatelja, notna izdanja te izbor iz velikoga fonda zvučne građe koju Zbirka pohranjuje.
 
Zbirka inozemne Croatice, utemeljena 2007. prvi se put predstavlja na Danima otvorenih vrata. Ta zbirka prikuplja građu koja se odnosi na hrvatsku knjigu u inozemstvu te obuhvaća djela naših književnika prevedena na strane jezike, publikacije iseljenih Hrvata i hrvatskih manjina. Zbirka inozemne Croatice započinje i s organizacijom Tribine inozemne Croatice, a prva će se održati 18. veljače s književnikom i povratnikom iz Australije Dragom Šaravanjom kao gostom.
 
Zbirka knjižnične građe o Domovinskome ratu postoji od 2008., a do kraja godine u njoj je bilo gotovo 4500 primjeraka, knjiga, časopisa, sitnog tiska, audiovizualne i elektroničke građe. Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata može se razgledati dio fonda te zbirke te oko 3500 digitaliziranih novinskih članaka iz 1991. i 1992.
 
Poseban program Zbirke muzikalija i audiomaterijala donosi izlaganja Felixa Spillera 'Od autografa do kritičkog mišljenja' i Veljka Lipovšćaka 'Iz povijesti hrvatske zvučne baštine', koncert komornih ansambala iz klase profesora Jože Haluze te nastupe harfistice Tajane Vukelić i sopranistice Antonele Malis, uz pratnju Marjana Krajne na klasičnoj harmonici.
 
Tijekom manifestacije organiziran je i online kviz 'Jeste li znali?' o hrvatskoj kulturi i baštini.
(Hina)

(M.K., 12.02.2014)