projekcija

Filmski četvrtak u HDA


vrijeme: 20.02.2014. 18 h
mjesto: Zagreb; Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21

U dvorani Kataloga Hrvatskog državnog arhiva, u četvrtak, 20. veljače, u 18 sati, u okviru Filmskog četvrtka u HDA održat će se projekcija dokumentarnog filma 'Goli otok' (2013.) redatelja Darka Bavoljka.

Dokumentarni film 'Goli otok' nastao je u koprodukciji Hrvatskog državnog arhiva i ART DE FACTO-a. Koristi drugu stranu priče, tj. ono bez čega ne postoji nepristrana povijest. U filmu su korišteni i analizirani dosjei i dokumenti Hrvatskog državnog arhiva koji nas uvode u Udbinu stranu medalje; u dileme uhapšenih ibeovaca, u njihove privatne i ideološke dvojbe, u sam proces istrage, u namjere istražitelja jugoslavenskih tajnih službi, kao i u samu logiku borbe jugoslavenskih komunista protiv Informbiroa. Oni nam, osim konkretnih spoznaja, dočaravaju i atmosferu koja je vladala na partijskim sastancima, u labirintima Udbe, na ulicama gradova i sela kao i na samom Golom otoku.

Svako vrijeme nosi i novi pogled na prošlost, kao što i stari povijesni događaji iznova pobuđuju zanimanje novih generacija istraživača, umjetnika i šire javnosti. Nova i cjelovita povijest Golog otoka počinje se pisati upravo sada, nakon 65 godina. Arhiv je najbolje mjesto za taj početak.

(R.P.B., 19.02.2014)