predstavljanje

Otvoren novi odjel za djecu i mlade Knjižnice Medveščak


vrijeme: 27.02.2014.
mjesto: Zagreb; Odjel za djecu i mlade Knjižnice Medveščak, Zvonimirova 17

Novi Odjel za djecu i mlade Knjižnice Medveščak u Zvonimiroj 17, gdje je sada adekvatnije smješten njezin fond od 25 tisuća dječjih knjiga, slikovnica, stripova i multimedije, svečano je otvoren danas u Zagrebu.

Nakon što je godinama djelovao u sklopu Knjižnice Medveščak u vrlo skučenom i neprimjerenom prostoru na svega 100 četvornih metara, Dječji odjel sada se prostire na daleko adekvatnijih 240 četvornih metara restauriranog prostora nekadašnje Knjižare Znanje, koji opremom i namještajem bolje odgovara potrebama svojih ciljanih korisnika.

Voditeljica Knjižnice Medveščak Sanja Pavlaković istaknula je kako je prednost novoga prostora ne samo u veličini već i u njegovoj većoj vidljivosti, budući da je riječ o uličnom lokalu koji već privlači nove korisnike. "U ovaj prostor svakodnevno dolaze bebe od 0-3 godine, preškolci, osnovnoškolci a tu je i ono po čemu smo specifični, a to je Odjel za tinejdžere", kazala je Hini Pavlaković.

Prostor je Gradski ured za kulturu proglasio kulturnim dobrom, pa se prilikom restauracije trebalo pridržavati strogih uputa: valjalo je sačuvati arhitektonsko rješenje cjeline, prepoznatljiv pod, strop i fresku Mladena Veže, kao i stari namještaj. Sve je restaurirano, a prostor je dodatno opremljen postojećim namještajem koji pripada Knjižnicama grada Zagreba. Rezultat je polivalentan prostor prilagodljiv potrebama programa i korisnika.

"Postigli smo odličan kompromis kako bi se u starom prostoru mogli održavati suvremeni sadržaji", istaknula je Pavlaković.

Odjel za djecu Knjižnice Medveščak postoji od 1957., 1976. vrata su otvorena i predškolcima, 1993. bebama, a 2000. srednjoškolcima. Odjel raspolaže s ukupnim fondom od 25 tisuća knjiga, slikovnica, stripova i multimedije za djecu i mlade, a dnevno ga posjeti oko dvjestotinjak korisnika.

Obnova je trajala godinu i pol dana, a financirana je iz vlastitih sredstava Knjižnica grada Zagreba s uloženih 600 tisuća kuna. Preseljenje Odjela omogućilo je povratak stare knjižnice u čijem se prostoru ranije nalazio u okvire Odjela za odrasle, gdje je sada omogućen prostor za izlaganje naslova unatrag 15-ak godina.

Novi je prostor svečano otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je istaknuo kako se time knjiga ponovno vratila u prostor koji je već desetljećima dom svijetu knjige. "Danas je praznik za knjigu, kulturu, znanje i obrazovanje", poručio je gradonačelnik.

Ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Davorka Bastić zahvalila je Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu na dodijeljenom prostoru, podršci i pomoći, te poručila da će Knjižnice svojim stručnim radom, poštivajući tradiciju, opravdati ukazano povjerenje.

Pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević ocijenio je da je otvorenje novog odjela trenutno najvažniji događaj u gradu Zagrebu. "Ovakva vrsta knjižnice je znak da društvo stvarno brine za svoju budućnost", kazao je Stojsavljević. (Hina)

(R.P.B., 27.02.2014)