natječaj, rezidencijalni program

Laboratorij za plesače, glumce u fizičkom teatru i izvođače u suvremenom cirkusu


vrijeme: 08.09.2014. - 06.10.2014.
mjesto: Stavropol, Rusija
organizator: IUGTE / ArtUniverse

Međunarodni laboratorij za plesače, glumce u fizičkom teatru i izvođače u suvremenom cirkusu održava se od 8. rujna do 6. listopada 2014. godine u Stavropolu, Rusija.

Četverotjedni laboratorij poseban je projekt koji nudi jedinstvenu priliku izvođačima iz različitih zemalja da postanu dio međunarodnog, multidisciplinarnog umjetničkog tima i surađuju u kreativnom procesu, work-in-progess-u, u ruskom repertoarnom kazalištu.

Cilj projekta je stvoriti živu platformu i susret umjetnika koji dolaze s različitim iskustvima i posjeduju različite tehnike u multikulturnom i multijezičnom umjetničkom okruženju. Laboratorij znači:
- otvoreno srce za nove umjetničke strasti;
- međunarodni epicentar za nova otkrića i kreativne inspiracije;
- sigurno mjesto za kreativne rizike;
- iskorak izvan granica izvedbe koja se bazira na tekstu;
- istraživanje univerzalnog interkulturlanog jezika u suvremenoj izvedbi;
- platformu za razmjenu, umrežavanje i suradnju.

Ciljevi laboratorija su potaknuti izvođače da se inspiriraju jedinstvenom međunarodnom suradnjom, eksperimentiraju s novim kreativnim izazovima te steknu nove uvide za postizanje lakoće, kreativnosti i zaigranosti izvedbe.

Program uključuje praktični trening, probe i inovativni kreativni proces. Tijekom projekta sudionici će imati priliku upoznati se s kreativnom tvornicom ruskog repertoarnog kazališta – složenim mehanizmom s brojnim odjelima, velikim brojem osoblja te aktivnostima u velikom mjerilu koji se odviju simultano. Tijekom stvaranja work-in-progress-a u ograničenom vremenu probi, sudionici će moći eksperimentirati i praktično učiti kako prepreke pretvoriti u prednosti, kako učiti jedni od drugih, prihvaćati razlike, pozitivno prihvaćati prepreke, te biti otvoreni prema idejama vizije, stila, scenarija, glazbe i drugih elemenata predstave od strane svih ostalih članova kreativnog tima.

Umjetnički voditelj je ruski kazališni redatelj Sergei Ostrenko. Radni jezik je engleski. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 200 eura (za raniju registraciju), odnosno 300 eura za redovnu, a pokriva troškove sudjelovanja u programu. Sudionicima je osiguran smještaj.

Potrebno je poslati:
- pismo motivacije;
- detaljni CV;
- skeniranu kopiju putovnice / osobne iskaznice;
- skeniranu kopiju diplome;
- noviju fotografiju glave te 2-3 dodatne fotografije;
- sve dodatne informacije o umjetničkom iskustvu (linkovi na prethodne projekte, predstave,fotografije, video isječci, prikazi, članci, intervjui itd.)

Prijavu poslati na: iugte.projects@gmail.com

(I.P., 07.04.2014)