svakodnevica

Pet godina povezivanja


vrijeme: 28.04.2014.

Studentski centar, Kultura Zagreb suorganizator je međunarodne suradnje i razmjene umjetničke produkcije i prezentacije koja omogućuje dugoročnu perspektivu kontinuiranog umjetničkog rada, a projekt je financiran kroz program EU Kultura (2007. – 2013.).


 
Jedan od uspješnih projekata koji je pokrenut tijekom programa Europske unije Kultura (2007. – 2013.), a koji je u tijeku sve do svibnja 2016. godine, je Performing Europe (2011. – 2016.), europski program u sklopu platforme APAP, namijenjen razvijanju suvremene scenske umjetnosti. Performing Europe obuhvaća područja produkcije, prezentacije i distribucije umjetničkih djela te je usredotočen na istraživanje novih načina medijacije umjetnosti. Ovaj interdisciplinarni projekt objedinjuje umjetnike iz raznolikih područja, žanrova i generacija te nudi dugoročnu perspektivu kontinuiranog umjetničkog rada kako bi kroz nekoliko godina stvorio značajni repertoar produkcija.


Foto: Damir Žižić


Kontinuirani umjetnički rad

Performing Europe sastoji se od nekoliko programa a zamišljen je tako da kroz pet godina zajedničkog rada omogući razvoj europske umjetničke produkcije i prezentacije, kao i međusobne suradnje i razmjene. Cilj projekta je stvoriti i zabilježiti jedinstvene primjere umjetničke kreativnosti, uključiti u taj proces i publiku i stručnjake, distribuirati rezultate diljem Europe te stvoriti brojne prilike umjetničke razmjene i suradnje, kako za umjetnike tako i za organizacije. Program okuplja umjetnike iz različitih dijelova Europe, a umjetnici su izabrani na temelju europske, a ne nacionalne perspektive. U program su uključeni već etablirani umjetnici kao i mladi talentirani umjetnici koji tek stupaju na europsku scenu. Tijekom zadnjih tri godine djelovanja, program se nanovo evaluira i u njega se uključuju novi umjetnici, a dugoročni angažman u projektu omogućuje im kontinuirani razvoj.

Performing Europe povezuje osam europskih organizacija. Nositelj projekta je Szene Salzburg (Austrija) a suorganizatori su: Maison de la Culture, Amiens (Francuska), Bit Teatergarasjen Bergen (Norveška), Buda Kortrijk (Belgija), Tanzfabrik Berlin (Njemačka), Studentski centar Kultura Zagreb (Hrvatska), Centrale Fies, Dro (Italija) i Fundacja Cialo/ Umysl, Varšava (Poljska).

Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu Kultura promjene Teatar &TD, hrvatska je predstavnica i suorganizator programa Performing Europe od samih početka. U prethodne tri godine sudjelovala je u programu svojim kulturnim projektima, umjetnicima, kustoskim kompetencijama i rezidencijama.

Ukupan budžet cijelog projekta je 5.000,000 eura, od čega je od Europske komisije zatraženo i osigurano 50 posto odnosno 2.500,000 eura. Potpora Ministarstva kulture putem Pravilnika o sufinanciranju projekata odobrenih u okviru programa za kulturu Europske unije Kultura 2007. – 2013. bila je 48.716,00 kn 2011. godine, 60.000,00 kn 2012. godine i 80.000,00 kn 2013. godine. S obzirom na to da projekt traje ukupno pet godina, Studentski centar će od Ministarstva kulture prema Pravilniku dobiti potporu još sljedeće dvije godine.
 

Foto: Goran Škofić


Međunarodno umrežavanje umjetnika

APAP (Advancing performing arts project) je europska mreža koja je osnovana 2000. godine i u svom je djelovanju producirala više od 100 umjetničkih projekata. S desetogodišnjim iskustvom umrežavanja, razmjene i podupiranja europskih suvremenih scenskih umjetnosti, mreža je razvila program i strukturu s kojim se postiže visoka kvaliteta umjetničke produkcije i suradnje te dolazi u doticaj sa širom publikom. APAP nudi dugoročnu perspektivu kontinuiranog umjetničkog rada, dok su kazalište, ples, performans, vizualne umjetnosti, dizajn, novi mediji i film ključni elementi razvoja novih umjetničkih oblika. Mreža ujedinjuje razne organizacije, razvija zajedničke kustoske vještine, potiče dijalog i razmjenu informacija, umjetničkog stvaralaštva te djelatnika u umjetničkom sektoru. Kroz niz javnih programa program APAP povećava vidljivost suvremene umjetnosti, kako na lokalnoj tako i na europskoj razini te stvara projekte u suradnji s umjetnicima imajući na umu svrhu i cilj svakog poduhvata. APAP, kroz brojne mogućnosti koje nude suorganizatori i njihovi partneri, omogućuje umjetnicima izvanredne uvjete rada i izvedbe, ali i mentorstvo, evaluaciju te povratne informacije. Umjetnički direktor u suradnji s umjetnicima, organizacijama i njihovim partnerima stvara velik broj programa u nastanku kojih su iskorištene raznolike mogućnosti europskog konteksta, a ti su programi korisni za umjetnike, studente i publiku.

(M.K., 28.04.2014)