predstava, predstavljanje

Izvedbe predstave 'I am 1984' u Strasbourgu


vrijeme: 09.05.2014. - 11.05.2014.
mjesto: Francuska; Strasbourg

Predstava 'I am 1984' autorskog para Barbare Matijević i Giuseppea Chicoa gostovat će 9. i 11. svibnja u Strasbourgu, u sklopu YO! Festivala, u organizaciji European Youth Foruma.

Podsjećamo da je predstava dosada izvedena više od 50 puta u značajnim kazalištima, galerijama, muzejima i festivalima u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Austriji, Norveškoj, Hrvatskoj, Srbiji, Švicarskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Južnoj Koreji. Nagrađena je za inovativnost na Festivalu Infant u Novom Sadu 2008. godine.

'I am 1984' govori o 1984. godini iz perspektive različitih realnosti i fikcija – od događaja iz nacionalne komunističke i svjetske povijesti, preko znanstvene fantastike, filmova i 3D animacije, te virtualnih svjetova interneta i video igara, uspostavljajući kompleksno nizanje informacija kroz formu predavanja.

Neočekivane poveznice između autobiografskih i povijesnih činjenica, uprizorene su kroz crtež koji počinje funkcionirati kao logo proizvoda te postavljati primatelja informacija tj. gledatelja, u položaj konzumenta povijesti. Takav diskurs je istovremeno duhovit i tragičan pokušaj individualnog smještanja u neuprizorivu sveobuhvatnost svijeta, osobno 'kognitivno mapiranje' prostora i vremena.

Izvedba: Barbara Matijević
Produkcija: 1er stratagème i de facto
Koprodukcija: ZeKaeM, Zagreb
Uz podršku Ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

(R.P.B., 06.05.2014)