Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Dražena Trogrlića u Opatiji

U Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji, u srijedu, 15. lipnja, u 19 sati, otvara se izložba slika Dražena Trogrlića. iz ciklusa 'Mediteranski zapisi'. Izložba ostaje otvorena do 14. srpnja.
vrijeme: 15.06.2016. 20,00
mjesto: Opatija; Umjetnički paviljon Juraj Šporer
url: http://www.hrmt.hr
Riječ je o radovima koji dakako ne interpretiraju mediteranski ambijent doslovno, već su djela oblikovana kao natruhe one iskonske ljepote koja je svojstvena primorskom pejsažu ili samo moru i nebu na horizontu.

Tonko Maroević je za ciklus Mediteranski zapisi napisao: 'Doista, u vedroj i provjetrenoj zračnosti sredozemnoga krajolika i boje dobivaju na intenzitetu, sunce pobuđuje i budi, sebi bliska, jarka crvenila i žutila, a čitava kromatska ljestvica također se oslobađa robovanja tonskim preljevima i koketnim mješavinama. Suočen sa zornošću svjetlosnih učinaka i slikar je reagirao što neposrednije, skicozno i improvizirano, dijelom na papirima, dijelom na platnima, kako bi što primjerenije fiksirao stečene dojmove'.

Dražen Trogrlić rođen je 1958. godine u Varaždinu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1983. godine u klasi prof. Raoula Goldonija. Zatim je bio polaznik majstorske radionice profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Do sada je imao mnogo samostalnih i sudjelovao je na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Profesor je na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci. Živi i radi u Zaprešiću.