Preskočite na glavni sadržaj

MFF - Želimir Žilnik dobitnik ovogodišnje nagrade 'Maverick'

Filmski autor Želimir Žilnik ovogodišnji je dobitnik nagrade 'Maverick' koju Motovun Film Festival dodjeljuje autorima koji svojom inovativnošću šire granice filmskog izričaja.
vrijeme: 26.07.2016.
mjesto: Motovun
url: http://www.motovunfilmfestival.com
 
Taj pionir dokudrame i jedan od začetnika jugoslavenskog crnog vala bit će gost festivala te sudjelovati u razgovorima i diskusijama, a prikazat će se i izbor njegovih ključnih radova "Rane radove", "Marble Ass" i "Destinacija Srbistan".
 
Već je prvim filmom "Žurnal o omladini na selu, zimi" iz 1967. Želimir Žilnik (Niš, 1942.) uzburkao duhove i postavio temelj za razvoj svoje specifične estetike, uvijek se okrećući prema ljudima sa socijalnog ruba koji žive u njegovoj neposrednoj okolini, stoji u najavi festivala.
 
U kratkim "Lipanjskim gibanjima" zabilježio je studentske prosvjede u Beogradu 1968., kojima se, kao i kasnijim velikim potresom i okupacijom Čehoslovačke, pozabavio i u igranom prvijencu "Rani radovi" iz 1969., nagrađenom Zlatnim medvjedom na Berlinskom filmskom festivalu.
 
Prikazat će se i njegovo kultno djelo "Marble Ass" u kojem danas pokojna transrodna prostitutka Merlinka sanja o luksuznom životu, istovremeno svojim uslugama umirujući mladiće koji se s ratišta vraćaju u Beograd, najavljeno je.
 
Često neslužbeno prevođen kao "Dupe od mramora", taj je Žilnikov film 1995., u vrijeme najveće mržnje prema LGBT zajednici na području bivše Jugoslavije, osvojio veliku queer nagradu "Teddy" na Berlinaleu.
 
Slom sustava vrijednosti u post-tranzicijskim zemljama centralne i istočne Europe, te problemi izbjeglištva i migracija u novonastalim okolnostima proširene Europe, glavne su teme njegova recentnog stvaralaštva.
 
 Za festival je stoga izabran njegov najnoviji dokumentarni film "Destinacija Srbistan" o ljudima koji su u pokušaju dobivanja azila u nekoj od sigurnih europskih zemalja stigli u Srbiju.
 
Osim "Mavericka" Motovun Film Festival je prije početka festivala već objavio dobitnika još jedne nagrade - Nagrade 50, koja je ove godine pripala Nenadu Puhovskom.
 
Koji će od filmova dobiti motovunske nagrade Propeler odlučit će četveročlani žiri u kojemu su glumica Alma Prica, talijanski redatelj Salvatore Mereu, slovenski redatelj Klemen Dvornik i predsjednik žirija, islandski redatelj i producent Fridrik Thor Fridriksson. (Hina)