Preskočite na glavni sadržaj

ŠUŠUR! Festival od riči 2016

ŠUŠUR! Festival od riči će u svojem jubilarnom petom izdanju, u nedjelju, 7. kolovoza , s početkom u 21 sat, domaćoj i gostujućoj publici željnoj kvalitetne ljetne ćakule u jedinstvenoj atmosferi Starog Grada Korčule predstaviti autori čiji se opusi i interesi vezuju za putovanja, premještavanja, radni ili životni nomadizam.
vrijeme: 07.08.2016. 21:00
mjesto: Stari Grad, Korčula
Punih kufera priča tako će u korčulanski ŠUŠUR! pred katedralom sv. Marka od 21 sati ovoga puta uploviti Alida Bremer, Jerko Bakotin, Dragan Markovina, Marko Pogačar i Igor Štiks, sa Seidom Serdarevićem kao kapetanom mirne plovidbe. 
Nešto ranije istoga dana, od 18 sati na trgu ispred crkve sv. Petra, ŠUŠUR! će uposliti i zabaviti najmlađe u vidu besplatne kreativne radionice u suradnji s platformom Djeca.hr. Festival završava rođendanskom feštom povodom obilježavanja prve petoljetke postojanja, a za plesno slavlje na otvorenom bit će zadužen najvjerniji gost Festivala, beogradski DJ Ewox.
ŠUŠUR! Festival od riči književni je festival u organizaciji udruge kulturne akcije KULA iz Zagreba, koja u partnerstvu s BLOCKFREI organizacijom iz Beča okuplja ženski tim iz Zagreba, Beograda, Beča i Splita te svakog kolovoza na raznim lokacijama Starog Grada Korčule realizira kulturnu manifestaciju koja podjednako privlači domaću i regionalnu publiku i autore.
Svake godine festival se bavi određenom temom bliskom otoku, njegovim stanovnicima i posjetiteljima, uspostavljajući na taj način neposrednu komunikaciju između gostujućih autora i  publike.  
 
Do sada, ŠUŠUR! se bavio temama putopisa, islomanije i života na otoku; debatiralo se o fenomenologiji dalmatinskog galeba; izgovarala se poezija u suradnji s beogradskim kolektivom Pesničenje; a prošle se godine raspravljalo o značaju i dometu krimića&ljubića.
Lista dosadašnjih gostiju ŠUŠUR!-a obuhvaća renomirane, ali i mlade regionalne, domaće i lokalne autore kao što su Vladimir Arsenijević, Rumena Bužarovska, Marko Tomaš, Srećko Horvat, Stefan Bošković, Ante Tomić, Želimir Periš, Olja Savičević Ivančević, Sanda Hančević, Muharem Bazdulj, Mirjana Novaković, Kate Mitchell, Marko Pogačar, Marijo Glavaš, Darko Šeparović, Ivica Duhović-Žaknić, Duško Kalogjera, Ankica Tomić, Anela Borčić, Valerija Jurjević, Marija Borovičkić, Tanja Mravak, Vlado Bulić, Jordan Cvetanović, Dragan Markovina, Damir Markovina, Toni Faver, i mnogi drugi.
Ove će godine ŠUŠUR! Festival od riči svoj program posvetiti istraživanju društveno-političkog fenomena intelektualne migracije i nomadizma. Tema umjetničkih i literarnih nomada vrlo je dugo prisutna kao tema i kontekst u književnosti, a na poseban se način vezuje za sam otok Korčulu koja je od pamtivijeka prošarana putokazima raznovrsnih odlazaka i dolazaka. 
U društvu autora kojima je migracija i nomadizam sastavni dio životnog i/ili profesionalnog iskustva, ovaj ćemo koncept ispitati u kontekstu književnosti, te postaviti pitanje leži li njegovo porijeklo u potrazi za inspiracijom, avanturizmom ili je pak posljedica određenih nužnosti. U planiranoj diskusiji gosti će se dotaknuti pitanja poput utjecaja migracija na osobni i umjetnički razvoj pojedinca, usvajanja i razmjenjivanja raznih kulturnih obrazaca i njihovog odražavanja na kreativni rad kao i pitanja porijekla, pripadnosti i identiteta te značajne uloge jezika u formiranju istih.